Subota, 23 rujna, 2023

Brnjac poručila: Fokus nam treba biti na domaćem gostu i sigurnosnom protokolu

Jučer je u Ministarstvu turizma održan prvi sastanak Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude.

Nedavno osnovani savjet okuplja glavne predstavnike sektora turizma i putovanja, među kojima udruge velikih i malih hotelijera, kampova, agencija, marina, ugostitelja, obiteljskog smještaja, sindikate, prijevoznike i druge.

Sudionici sastanka složili su se kako je zdravlje na prvom mjestu i kako poštivanjem mjera možemo doprinijeti što bržoj normalizaciji turističkih aktivnosti. Na sastanku je bilo riječi i o kratkoročnim mjerama oporavka, pripremi iduće turističke godine i stvarima važnim za sektor turizma, a sa sastanka je i upućen apel hotelijerima oko proslave Nove godine da se pridržavaju mjera Stožera. Kompenzacijske mjere Vlade RH za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta ocijenili su zadovoljavajućima, uz očekivanje da se one nastave i dalje.

Zajednička suradnja sada je potrebna više nego ikada prije budući je sektor turizma jedan od najpogođenijih pandemijom“, kazala je Brnjac te dodatno istaknula važnost korištenja punog potencijala europskih sredstava kako bi se sektoru turizma omogućio daljnji rast na zdravim temeljima.

Članovi Savjeta iznijeli su svoje viđenje situacije, ali i konstruktivne prijedloge za daljnje unaprjeđenje turističke ponude, te su izrazili zadovoljstvo ovakvim modelom rada smatrajući da otvorena suradnja jamči i kvalitetna rješenja. Ministrica Brnjac još jednom ih je pozvala na kooperativnost i otvorenost, ali i na međusobno bolju povezanost u cilju stvaranja kvalitetnih turističkih proizvoda i podizanja konkurentnosti destinacije Hrvatske te najavila i daljnje aktivnosti Ministarstva u koje će biti uključeni.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatska i Socijalnog vijeća za turizam istaknuo je kako je današni sastanak bio dobar, kao i teme koje su otvorene. “Moj cilj kao predstavnika Sindikata i radnika je da Vlada najkasnije do Božića odluči da li potpore za radnike idu dalje tj. do Uskrsa. To je jedini uvjet radnicima i poslodavcima da bez problema dočekamo sljedeću sezonu. Radnici koji su u ovom trenutku nezadovoljni jer većina njih primaju isključivo potporu koju daje Vlada, će doći u poziciju dogodine da odrađivanjem turističke sezone da se vrate na svoje plaće koje su dogovorene kolektivnim ugovorima” istaknuo je Andrić te dodao kako je cilj da ostanemo zdravi, zato je i bojje, kako za goste tako i za radnike, da se ne održavaju doček Nove godine .

Na današnjem sastanku smo predstavili naše prijedloge na temu oporavak i otpornosti u kratkom roku i priprema sezona 2021. Koja ima za cilj osigurati kvalitetu uslugu svim gostima koji će doći u Hrvatsku. Nadamo se da će se mjere za očuvanje radnih mjesta ostati na snazi i dalje, barem do travnja te nas veseli da će novi krediti za likvidnost osigurati bolju dostupnost malim i obiteljskim hotelima. Sigurno smo, da će sa svim donesenim mjerama i ove koje se planiraju, da možemo sa zdravom radnom snagom i uslugom vrlo kvalitetno dočekati goste u Hrvatskoj. Što se tiče teme održavanja dočeka Nove godine u hotelima, mislim da većini ili nikome to ne pada na pamet, s obzirom na to da mjere koje su donesene niti u kojem slučaju ne omogućavaju bilo kakav doček, okupljanje preko 20 osoba, točenje alkohola. Dakle, trenutno mejre ne osiguravaju nikakve mogućnosti dočeka Nove godine, pa sam iznenađen da netko danas reklamira Doček nove godine koji se sigurno neće moći dogoditi” istaknuo je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne Udruge obiteljskih i malih hotela.

Zaključak prvih sastanaka ide u smjeru suradnje, otvorenosti i jače fokusiranosti na domaćeg gosta kao i na važnost ujednačenih sigurnosnih protokola, koje su u pripremi” zaključila je ministrica Brnjac.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno