Nedjelja, 24 rujna, 2023

Brnjac održala sastanak s kontroverznim Kohorstom

Brnjac ugostila Kohorsta

Ministrica turizma i sporta dr.sc. Nikolina Brnjac primila je danas u službeni (nastupni) posjet veleposlanika SAD-a u RH, NJ.E. Williama Roberta Kohorsta.

Brnjac je izvijestila o najnovijim rezultatima u području turizma te epidemiološkoj situaciji vezano uz COVID-19 u Hrvatskoj. Istu je ocijenila zadovoljavajućom s čime se složio i veleposlanik Kohorst.

Tijekom razgovora osvrnuli su se na predstojeći posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj, koji će se održati u Dubrovniku. U Dubrovniku će ga primiti premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Predviđen je i susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića.

Razmijenili su najnovije informacije vezano uz moguće buduće investicije u turistički sektor u Hrvatskoj. Najavio je i poboljšanje percepcije američkih turista o Hrvatskoj kao poželjnoj turističkoj destinaciji.

Veleposlanik Kohorst, kao veliki ljubitelj sporta, ukazao je na potrebu jačanja sportske suradnje kroz djelovanje sportske diplomacije.

Na kraju sastanka ministrica Brnjac zahvalila je veleposlaniku Kohorstu na svim poduzetim aktivnostima u jačanju suradnje između SAD-a i Hrvatske.

O veleposlaniku postoje mnoge kontroverze. Naročito u svezi njegova odnosa s Hrvatskom. Kohorst nije karijerni diplomat. On je poduzetnik koji je zadužio aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kao veliki donator njegove kampanje pa mu se ovaj odužio tako što ga je poslao u diplomaciju.

Američki je veleposlanik bio tjednima u centru pažnje javnost.

Naime, uporno je odbijao da hrvatska Vlada odgovornost za propalu prodaju zrakoplova koju je dogovorila s Izraelom svali na Washington.

Nakon šest mjeseci od stupanja na dužnost organizirao je okrugli stol s novinarima. S njega je poručio da Washington ne uzima Hrvatsku ‘zdravo za gotovo’. Također planira obratiti pažnju na nju kao važnu partnericu. Naravno, kao i većina veleposlanika koji dođu u Hrvatsku, kritizirao nas je. Odnosno, iskazao žaljenje zbog toga što bolje ne privlačimo investicije.

Napomenimo, Hrvatska je izašla iz grupe članica EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. U toj grupi još uvijek su Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno