Subota, 25 ožujka, 2023

Britanci planiraju ove sezone nadoknaditi propušteno kad je riječ o putovanjima

Možemo očekivati povratak Britanaca, uz uvjet dobre epidemiološke situacije kod nas, kažu u HTZ-u u Londonu.

Svijet putovanja s nestrpljenjem čeka relaksirajuće vijesti o koroni, a za turističke profesionalce su utoliko pozitvnije što dolaze baš s Otoka odakle milijuni ljudi svake godine putuju u inozemstvo. Točnije, 58,7 milijuna u 2019., a više od 14 milijuna i tijekom prve pandemijske 2020. godine.

Napeto čekaju skijanje – Britanci su proteklih dana bili zaokupljeni skandalom zbog korona partyja svoga premijera, ali već neko vrijeme se ne opterećuju toliko pandemijom. Imaju visoku procijepljenost, omikron se pokazao manje opasnim, broj oboljelih u bolnicama nije znatnije rastao, a u zadnjih tjedan dana broj novozaraženih pao je za oko 40 posto. K tome, jedno je istraživanje pokazalo da čak 97 posto populacije ima antitijela i mnogi u Britaniji vjeruju da se više ne treba strogo pridržavati epidemioloških mjera tako da je odluka da od idućeg tjedna više ne trebaju COVID putovnice ni maske u javnom prijevozu, trgovinama i sl. došla u pravi tren i dobro je primljena – kazuje Hrvatica koja živi i radi u Londonu.

Inače, Britanci već sad kao napete puške čekaju kakve će biti mjere u Francuskoj i Austriji tijekom veljače, kada su ovdje školski praznici i kad se masovno putuje na skijanje. Uz Nijemce, ponajveći svjetski putnici lani su uvelike bili osuđeni na odmor u zemlji. Domaćini ih nisu štedjeli i u nekim engleskim turističkim destinacijama dočekale su ih i dva i pol puta više cijene nego prije pandemije. Povrh svega, neki nisu uspjeli ni dobiti smještaj i 2022. bi mogla biti godina u kojoj će mnogi pokušati nadoknaditi propušteno zbog korone. Broj inozemnih putovanja možda neće dosegnuti 58,7 milijuna iz 2019., ali, pokazalo je istraživanje tamošnje udruge agencija ABTA (Association of British Travel Agents), turistički bi domaćini u zemljama koje Britanci tradicionalno posjećuju svejedno mogli imati podosta razloga za zadovoljstvo, piše Večernji list.

Veliki zaostatak za 2019. Interes za putovanja u Hrvatsku na Otoku postoji, ali je i zaostatak za normalnim, pretpandemijskim godinama poveći. Za razliku od Nijemaca, recimo, koji su se lani praktički izjednačili u brojkama s 2019., Britanaca je bilo samio 235.000 i višestruko manje od 897.000 koliko su ih hrvatski domaćini ugostili spomenute 2019. Normalizaciju života Britanaca i potencijalne turističke pluseve za Hrvatsku komentira i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji Darija Reić.

– Da, sada slijedi povratak na pretpandemijsko razdoblje, a ovdje se očekuje da će Velika Britanija do kraja godine s koronom živjeti kao i s gripom ili prehladom. Ako se ukidanje mjera ne odrazi negativno na epidemiološku situaciju, to će biti ohrabrujuće i za putničku industriju koja već sada, u usporedbi s prošlom godinom, bilježi povećanu potražnju i rast potrošačkog povjerenja. Detalji vezani za mjere oko inozemnih putovanja još se iščekuju, ali svakako se očekuje pozitivan pomak. Hrvatska kontinuirano kotira kao atraktivna i kvalitetna destinacija te možemo očekivati povratak Britanaca ovoga ljeta, uz, naravno, osnovni preduvjet pozitivne epidemiološke situacije u našoj zemlji. Percepcija sigurnosti i nadalje ostaje vrlo bitan čimbenik u planiranju i realizaciji turističkih putovanja – poručuje iz Londona D. Reić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno