Petak, 3 veljače, 2023

Božinović: U noćne klubove s Covid – putovnicama

“Znamo da nam najviše turista dolazi iz Njemačke, a tu je vrlo jednostavna računica, ako je broj novozaraženih veći od onoga koji državu ili regiju svrstava u zelenu zonu, uvode se restrikcije za njihove državljane. U one dijelove i regije Europe gdje imate povećanu incidenciju – ne idite. To ne može biti nikome u interesu”, smatra Božinović.

Apelirao je na sve lokalne vlasti, pritom misleći na stožere, da se angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira, piše Poslovni.hr.

Još uvijek smo na početku sezone, još uvijek ima dovoljno vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu u nošenju s epidemijom. To nije nemoguće, itekako je moguće. Samo se svi moramo tome posvetiti”, kazao je ministar.

Božinović je upitan i o radu noćnih klubova.

“Za razliku od prošle sezone, kad su uglavnom bile na snazi preporuke, ali nekako je bio jedan opći osjećaj da je možda i kraj epidemije – danas smo potpuno sigurni da pogotovo kad nam dođe veći broj ljudi iz inozemstva, epidemija se sigurno neće zaustaviti do jeseni. Zbog toga smo donijeli jasne preporuke”, tvrdi.

“Ono što je novo u odnosu na prošlu godinu, imamo cjepivo s kojim se možemo zaštititi, a imamo i vrlo jednostavne mehanizme kako kontrolirati cijeli događaj. Digitalnu covid-potvrdu možete besplatno dobiti. Svatko tko nešto organizira ne može reći da ne može voditi računa o tome, jer možete u trenutku očitati digitalnu potvrdu”, ističe.

Klubovi na otvorenom moći će raditi pod uvjetom da svi koji tamo dođu budu u skupini osoba koje budu u tri uvjeta koja su potrebna za dobivanje covid-putovnica, kazao je ministar.

“Unutarnji prostor je prostor koji je itekako pogodan za širenje virusa, s obzirom na to da smo u ljetu i da se više-manje sve odvija na otvorenom prostoru, o tome zasad ne razmišljamo. Ako nam bude situacija dobra, ako cijeli ovaj sustav cijepljenih bude takav da bude veliki broj procijepljenih, onda se to može korigirati”, objašnjava.

Ministar kaže da su covid-potvrde za građane besplatne, dostupne i jednostavne.

“Cjepiva ima i više nego što je potrebno. Cjepivo nije problem. Digitalne potvrde u roku nekoliko desetaka sekunda svatko može dobiti. Napravili smo ovu aplikaciju koja je široko dostupna. Vi kao građanin možete vidjeti koliko je ova aplikacija jednostavna. Kao i kad se ulazi u kazalište i sportsku dvoranu, morate pokazati kartu, ova digitalna potvrda ne uzima nikome više vremena”, rekao je.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno