Utorak, 26 rujna, 2023

Boris Žgomba šestu godinu u Izvršnom odboru ECTAA-e

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba i dosadašnji član Izvršnog odbora ECTAA ponovno je izabran za člana Izvršnog odbora ECTAA-e na njihovoj polugodišnjoj skupštini u Ateni.

‘Velika mi je čast, ali i odgovornost biti izabran za člana Izvršnog odbora ECTAA-e. ECTAA je udruženje koje je ključan dionik europskog turističkog sektora i koje ima neizostavnu ulogu u procesu oporavka sektora’. Poručio je Žgomba koji je ranije bio i predsjednik ECTAA-e od 2012. do 2014.. Nakon toga je sve do danas u izvršnim tijelima Udruge. Inače je i predsjednik Uprave i suvlasnik Unilinea, vodećeg hrvatskog turoperatora.

Boris Žgomba: ECTAA je ključan dionik europskog turističkog sektora

Kao jedan od glavnih prioriteta u narednom mandatu istaknuo je jačanje svijesti. I to kod Europske Komisije tako i kod nacionalnih tijela o važnosti agencija za ukupni turizam i gospodarstvo. ‘Cijeli svijet ove godine suočio sa zdravstvenom krizom bez presedana, za koju nitko nije imao spremnu strategiju. Industrija putovanja, osobito turističke agencije i turoperatori, jedni su od najpogođenijih. Stanje je svakako teško i kompleksno, no nije nepremostivo. ECTAA koja okuplja 70.0000 agencija na razini EU mora tu odraditi ključnu ulogu’, poručio je Žgomba. Dodao je da turizam industrija koja generira 10 posto BDP-a, 12 posto zaposlenih, a uz to je i četvrta izvozna kategorija EU-a čija potrošnja generira više od 400 milijardi eura prihoda.

ECTAA

ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i turoperatora 30 europskih zemalja. Među kojima 27 iz Europske unije, a predstavlja oko 70.000 poduzeća. Ima i četiri međunarodne članice iz Izraela, Malezije, Maroka i Tunisa.

Udruženje putničkih agencija HGK stupilo je u članstvo ECTAA-e 2015. godine po načelu dijeljenog članstva s Udrugom hrvatskih putničkih agencija. Boris Žgomba obnaša i funkciju direktora nacionalne delegacije u ECTAA-i, a Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, funkciju zamjenika. Predstavnici Udruge hrvatskih putničkih agencija i Udruženja putničkih agencija HGK također su zastupljeni u odborima ECTAA-e. Prvenstveno za pravnu regulativu i zaštitu potrošača, tehnologiju, zračni promet, destinacijski menadžment, fiskalnu politiku i organizirani promet (turoperatori).

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno