Utorak, 30 svibnja, 2023

Boris Vujčić – BDP u skladu s kretanjima u EU

Očekivali smo 70% na samom početku, a sada očekujemo 30-50% pada turističkih prihoda – izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić. Pad od 15,1% BDP-a zgrozio je javnost, no Vujčić kaže – sasvim u skladu s kretanjima u Europskoj uniji. Što pad turističkih prihoda bude bliži 50%, pad BDP-a bit će manji – kaže Vujčić.

Naravno, ništa nije sigurno dok ne znamo epidemiološku sliku kod nas i u Europi te hoće li se i koje dodatne mjere uvoditi i stupiti na snagu. Ono što su u HNB sigurni, jest da mjesec rujan neće imati velikog utjecaja na dosadašnje rezultate.

Kada govorimo o osobnoj, pojedinačnoj potrošnji, tada su rezultati malo drugačiji. U trećem kvartalu godine dolazi do rasta pojedinačne potrošnje iako daleko od razine koju smo imali u 2019.  no svakako daje optimizam.

HNB očekuje da će u 2021. godini Hrvatska imati snažan oporavak, a i postoji još puno neizvjesnosti i nepoznanica kako će se dalje razvijati situacija s pandemijom.

“HNB osigurava likvidnost, kako kunsku, tako i deviznu, a u isto vrijeme da bi omogućila povoljne uvjete financiranja, povoljne kamatne stope. Tečaj je stabilan, a kamatne stope na povijesno najnižim razinama. Kamatne stope na stambene kredite došle su na 2,5 posto, znači tijekom krize su pale, a što se tiče gotovinskih kredita, i tu su na najnižim granama”, rekao je Vujčić.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno