Četvrtak, 21 rujna, 2023

Booking s britanskog tržišta prema Dubrovniku porastao nakon Johnsonove izjave

Najava britanskog premijera Borisa Johnsona da Velika Britanija napokon kreće prema popuštanju mjera imala je izniman efekt na turizam: kako prenose britanski i svjetski mediji, najveći svjetska turistička kompanija TUI nakon ove objave bilježi povećanje bookinga s britanskog tržišta za čak 600 posto u odnosu na prethodne dane, a dobre brojke pristižu i iz ostalih kompanija, piše Jutarnji list.

Avioprijevoznik easyJet, naprimjer, kaže kako su se zahtjevi prema ovom operateru s britanskog tržišta utrostručili, a Thomas Cook pak bilježi pojačanje prometa s britanskog tržišta od 75 posto.

Iako ne ulaze među top pet naših emitivnih tržišta, dio tog britanskog interesa za putovanjima automatski se prelio i na Hrvatsku, posebno Dubrovnik koji se iznimno raduje interesu Britanaca za ljetovanje na krajnjem jugu Hrvatske, piše Jutarnji list. Kako je potvrdio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, booking s britanskog tržišta porastao je neposredno nakon Johnsonove najave otprije dva dana kako Velika Britanija planira otpuštanje mjera provesti u četiri faze, s krajnjim ciljem da se sve mjere koje trenutno priječe socijalizaciju među ljudima u potpunosti ukinu do 21. lipnja.

“Mi smo, naravno, neposredno nakon te objave osjetili efekt pa tako dubrovački hotelijeri potvrđuju rast bookinga s britanskog područja u iznosima od 30 do 40 posto u odnosu na prethodne dane, što nas posebno raduje. Taj se booking većinom odnosi na ljetnu sezonu, no hotelijeri se nadaju dobrom rujnu i listopadu, posebno s obzirom na cijepljenje”, rekao je Franković.

Prema podacima koje prenose strani mediji, najveći dio Britanaca koji željno iščekuju putovanja ove će se godine u najvećoj mjeri, logično, odlučiti za svoja tradicionalna tržišta – Grčku, Španjolsku, Tursku, ali profitirat će i Portugal te Italija koji prema podacima Skyscannera na dan Johnsonove objave popuštanja mjera bilježe rast bookinga veći od 100 posto u odnosu na dan prije, piše Jutarnji list.

Dobre najave s britanskog tržišta stižu samo desetak dana nakon što je TUI UK najavio kako od svibnja ponovo pokreće 15 linija prema Hrvatskoj, i to prema tri zračne luke, Puli, Dubrovniku i Splitu. Za detaljnije informacije posjetite https://www.tui.co.uk/flight/croatia-flights. Za Pulu će tako voziti pet izravnih dnevnih linija iz pet britanskih gradova iz svibnja do listopada, prema Dubrovniku će iz osam britanskih gradova prometovati osam dnevnih linija, a za Split će ih dnevno operirati dvije.

Povratak TUI-ja UK dobra je vijest za domaći turizam nakon što je promet prošle godine između ova dva tržišta bio obustavljen pa se u sezoni 2021., ne pogorša li se epidemiološka situacija, očekuju veće brojke britanskih turista nego što je to bilo lani.

U sezoni 2020., naime, iz Velike Britanije u Hrvatsku je stiglo samo 127.129 Britanaca koji su ovdje napravili 685 tisuća noćenja, što je tek 14,8 posto od rezultata u godini prije.

Tijekom 2019., naime, u Hrvatskoj je boravilo 898 tisuća Britanaca koji su napravili 4,6 milijuna noćenja.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno