Petak, 31 ožujka, 2023

Bliži se kraj sezone, budimo realni

S rastom broja oboljelih, pada broj turista. Trenutačno se u Hrvatskoj odmara nešto manje od pola milijuna gostiju. Računalo se i na posezonu, no zbog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj, raste i broj zemalja koje nas stavljaju na crvenu listu.

Sve je manje turista koji će fotografijom obilježiti svoj godišnji odmor kod nas. Kraj sezone bliži se kraju i prije nego što se očekivalo jer sve je manje onih kojima smo sigurna, zelena destinacija.

“Koliko ja znam, Dalmacija, Split, Šibenik, mnogo je ljudi zaraženo virusom, tako da postoji dobar razlog za zabranu putovanja tamo”, kaže Oighen iz Njemačke.

Zemlje koje od svojih građana zahtijevaju testiranje ili 14 dana karantene pri povratku su: Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Island, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Slovenija i Velika Britanija. Na crvenoj listi za Belgiju i Njemačku nalaze se dvije hrvatske županije Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska. Slovačka nas od 1. rujna obilježava crvenom bojom, a od 2. rujna Poljska zabranjuje letove iz 46 država, među kojima je i Hrvatska.

Nizozemci su nas obilježili narančastom bojom, putovanja u Hrvatsku preporučuju se samo u nužnim slučajevima, a po povratku je preporučena 10-dnevna samoizolacija.

“Od 1.7. ukupno 320 obavijesti je stiglo o osobama koje su iz Hrvatske se vratile u svoje zemlje i ustanovljeno je tamo da su pozitivne“, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Sve je manje nade i za posezonu. Poduža lista zemalja koje su nas zacrvenile, u crveno su bacile i nautički turizam.

“Po informacijama iz udruženja čartera smo imali praktički 100 posto popunjenost 9. mjeseca, čak nešto i u 10. mjesecu, međutim taj buking se strahovito srozao, sad su već pali na nekih 25 posto”, kaže Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK.

Posljednjih nekoliko tjedana istopile su se i dobre brojke na kopnu.

“Očekivanja koja su bila obzirom na ljeto i na razvoj turizma bila su mnogo veća, evidentno je da se to neće sad ispuniti, no to još uvijek ne znači da neće biti nikakvih posezonskih aktivnosti“, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

“Njemačko tržište mogu reći da smo još uvijek jako zadovoljni sa prisutnošću njihovih gostiju, možemo reći da je na tendenciji na nekih 50 posto od prošle sezone“, kaže Alex Živković, direktor kampa.

No, pitanje je do kada, s obzirom na to da Hrvatska posljednjih dana ruši rekorde, ali ne u broju turista, nego zaraženih koronavirusom, i time produžuje listu zemalja koje nas označavaju rizičnim.

Preuzeto: https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/sve-vise-zemalja-stavlja-hrvatsku-na-crvenu-listu-pa-je-u-crvenom-i-hrvatski-turizam—618290.html

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno