Subota, 10 lipnja, 2023

”Bleisure” putovanja su trend koji je sve prisutniji na turističkom tržištu

Zračne luke i zrakoplovi počinju se puniti, ali uglavnom se radi o turistima – putnicima koji putuju zbog razonode. Anketa SAP Concura utvrdila je da će poslovna putovanja vjerojatno oživjeti do kraja ove godine. Ali to se čini malo vjerojatnim – izgledniji je manji rast u ožujku i travnju, zatim usporavanje krajem 2022. (jer COVID-19 u zimskim mjesecima skoči), nakon čega slijedi pravi bum u proljeću 2023. No, ono što sigurno znamo jest da će jednom oporavljena poslovna putovanja biti bitno drugačija od onog na što smo navikli i što poznajemo danas.

Nedavni trendovi koji kombiniraju rad s putovanjima koja nisu nužno poslovna putovanja – radna putovanja ili „bleisure“ putovanja – promijenila su ovaj segment, a i održavaju turističku industriju na životu do oporavka cjelokupne branše. Bleisure putovanja su itekako stvaran trend. Izvješće American Hotel & Lodging Association-a o stanju hotelske industrije u 2022. godini pokazalo je da 89% globalnih poslovnih ljudi želi dodati privatni odmor svojim poslovnim putovanjima u narednim mjesecima.

Radi se o trendu koji podrazumijeva spajanje posla, zabave i putovanja. Poslovna putovanja sve češće će se preklapati s godišnjim odmorima, pri čemu će se zaposlenici više zabavljati na svojim službenim putovanjima te će ista prolongirati kako bi mogli zadovoljiti potrebe posla i razonode. Hoteli će se boriti protiv trenda tako što će funkcionirati kao coworking prostori za rad s prostranim sobama i super brzom internetskom vezom.

Putovanja radi susreta s klijentima se još neko vrijeme neće u potpunosti oporaviti, ali putovanja radi odmora zaposlenika mogla bi iznimno brzo i jako porasti. Nakon što su se zaposlenici dugo bili izolirani jedni od drugih, dok su radili od kuće i komunicirali s kolegama putem online aplikacija, mnoge tvrtke će svoje zaposlenike pozivati na “Great Reconnection” (ponovno povezivanje). O trendu odmora za zaposlenike govori procvat startupova kao što su Troop i NextRetreat.

Poslovna putovanja su nekada bila apsurdno rasipna i ekstravagantna. U svijetu poslije COVID-a, tvrtke će svojim zaposlenicima priuštiti pogodnosti koje podržavaju društveno odgovorno poslovanje i produktivnost, a manje na ekstravagantne smještaje i prvoklasna sjedala.

Ne iznenađuje da će sigurnost poslovnih putovanja izazvati IT odjele u bliskoj budućnosti baš kao što to čini sigurnost rada na daljinu sada. U danima prije pandemije bilo je uobičajeno da svaki poslovni putnik samo napuni svoj uobičajeni radni laptop i telefon i krene na svoje odredište. To više neće tako funkcionirati. Uz zakonske promjene u zaštiti podataka, upotreba obrisanih prijenosnih računala i mobitela će biti češća.

Ipak, jedna od najvećih nepoznanica u svijetu poslovnih putovanja će biti pitanje održavanja live događaja, sajmova i konferencija. S jedne strane, pandemija je uspostavila normu i očekivanje za video konferencijama na daljinu, a s druge strane, sudionici takvih događanja imaju potrebu za osobnim sastancima i interakcijom s kolegama i kupcima.

Izvorni tekst dostupan je ovdje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno