Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Bez poboljšanja procesa, vrijeme provedeno u zračnim lukama moglo bi doseći 5,5 sati po putovanju, poručuju iz udruženja IATA

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) upozorilo je na potencijalni kaos u zračnim lukama, osim ako vlade brzo ne implementiraju digitalne procese za upravljanje zdravstvenim podacima o putovanjima (COVID-19 testovi i certifikati o cijepljenu) i druge mjere u vezi COVID-19.

Trenutni podaci pokazuju da se vrijeme obrade zračne luke povećalo na 3 sata tijekom vršnog razdoblja, s razinom putovanja koja sada iznosi samo oko 30% u odnosu na onu prije COVID-19. Najveći porast bilježi se kod prijave i granične kontrole, gdje se zdravstvene isprave o putovanjima provjeravaju uglavnom kao papirnati dokumenti. Prije izbijanja pandemije COVID-19 prosječno vrijeme procesa u zračnim lukama za cijelo putovanje – što uključuje prijavu, sigurnost, graničnu kontrolu, carinu i predaju prtljage – iznosilo je oko 90 minuta, prema IATA-i.

Iz IATA-e ističu da bi, bez poboljšanja procesa, vrijeme provedeno u zračnim lukama moglo doseći 5,5 sati po putovanju pri 75% razini prometa prije COVID-19 te 8 sati po putovanju u slučaju 100% razine prometa prije COVID-19.

“Nitko neće tolerirati sate čekanja prilikom prijave ili zbog graničnih formalnosti”, rekao je glavni direktor IATA-e Willie Walsh. “Moramo automatizirati provjeru cijepljenja i potvrde o testiranju prije pojačavanja prometa. Tehnička rješenja postoje, ali vlade se moraju usuglasiti sa standardima digitalnih certifikata i uskladiti procese kako bi ih prihvatile. I moraju djelovati brzo.”

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno