Subota, 1 travnja, 2023

Berlinski aerodrom napravio 6mlrd. eura štete. Otvoren sa 9 godina zakašnjenja

DANAS je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.

“Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale”, rekao je savezni ministar prometa Andreas Scheuer prilikom otvaranja aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje središnje berlinske zračne luke i prouzročili troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na preko šest milijardi eura.

Scheuer je zahvalio i djelatnicima druge berlinske zračne luke Tegel koja je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uvjetima za nekoliko godina produljila rad.

“Da ste u ovakvim uvjetima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika, graniči s čudom”, rekao je Scheuer.

Berlin Tegel bi 8. studenog trebao zatvoriti svoja vrata, a drugi aktivni berlinski aerodrom Schönefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekad služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, kao Terminal 5 djelovat će u sklopu nove zračne luke kao terminal za niskobudžetne kompanije.

Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.

“Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju”

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006., a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protupožarnoj zaštiti uskraćena uporabna dozvola.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Sourceindex.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno