Četvrtak, 30 ožujka, 2023

BDP – OSTVARENJE CRNOG SCENARIJA ILI SPAS SEZONE

Prema simulaciji gospodarskih aktivnosti HNB, u ovoj godini možemo očekivati čak 9,7 5 pada BDP-a i  to u manje pesimističnom scenariju. Većina dosadašnjih pokazatelja pokazuje bolje stanje od onog kojeg smo očekivali, no podbacuju i drugi segmenti gospodarstva. Turizam je trenutno na očekivanih 50% u odnosu na prošlu godinu, no postoje i dodatni negativni rizici koji bi se pokazali u slučaju pogoršanja same epidemiološke slike.

Glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić izjavio je da bi, bez obzira na crne slutnje vezane za ovu sezonu, ona mogla biti nešto bolja od očekivane no pravi udar na turizam ostvarit će se tek u narednoj. 

‘’Vrlo je vjerojatno da drugi kvartal neće biti tako loš kako se očekivalo, ali postoje novi i brojni valovi koji upozoravaju na usporavanje’’ mišljenje je ekonomista jedne banke. 

Odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, smanjenog optimizma  i posljedično manje osobne potrošnje bit će definitivno negativno kretanje u trgovini na malo, dok će industrijska proizvodnja biti primjetno niža nego prošle godine i to na razini svih 12 mjeseci.

U scenarijima koji slijede gospodarstvo bi trebalo imati pad za trećinu manji nego u prvotnom najcrnjem scenariju, nekih 6,5%.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno