Srijeda, 4 listopada, 2023

Banke odobrile moratorij na 3 mjeseca

Banke su odobrile moratorij na otplatu kredita na minimalno 3 mjeseca s opcijom produljenja, izjavio je Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Moratorij je odobren za građane, i to točnije za 56 000 kreditnih partija, odnosno  za 42 500. Ukupan iznos koji je odobren iznosi 85% traženoga, odnosno 7,7, milijardi.

Što se tiče poduzetnika rekao je da je kod njih bilo sve obratno.

Bilo je bitno manje zahtjeva, ali iznos je bio izniman – od 29 milijardi kuna odobreno je 25 milijardi. Ni građani ni firme nisu morali platiti 32,5 milijardi kuna za kredite pa su taj iznos mogli potrošiti u nešto drugo. Naglašavaju iz banaka da moratorij nije otpis već odgoda plaćanja obveza.

Otplata je u početku trebala biti 3 mjeseca no uslijedilo je produženje roka na 6 mjeseci. Adrović je istaknuo i da ovrha trenutno nema, te da je u pripremi novi zakonski prijedlog koji će omogućiti neki oblik obročne otplate, jer odgoda ovrhe izlazi u idućih 20 dana.

Za kraj je poručio da pandemija nije usporila kreditnu ekspanziju, novaca ima i kako bi banke trebalo doživjeti kao rješenje a ne kao dio problema u krizi koja nas je zahvatila.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno