Petak, 3 veljače, 2023

Banke ne žele pomoći putničkim agencijama

Udruga hrvatskih putničkih agencija od Vlade traži hitno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta te uvrštenje turističkih agencija u mjeru naknade fiksnih troškova, prenosi Privredni.hr.

“Već više od šest mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade RH o modelu obeštećenja, koji je ključan za spas turističkih agencija. Naše zahtjeve podržava resorna ministrica Nikoline Brnjac te je krajnji čas da se započne s realizacijom financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti, koju je i sam premijer Plenković najavio. Kao gospodarska grana, na kojoj se bazira većina prihoda koji se slijevaju u državni proračun, na pragu još jedne krizne turističke sezone jedino na što trenutno možemo računati jest neizvjesnost – neizvjesnost širenja pandemije, neizvjesnost držanja epidemiološke situacije pod kontrolom, neizvjesnost turističkih kretanja te, nažalost, neizvjesnost opstanka turističkih agencija u Republici Hrvatskoj”, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Izuzevši potpore za očuvanje radnih mjesta, koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU-a, u UHPA-i kažu da Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala ni jedan program bespovratnih sredstava kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam.

Fain ističe kako program državnih potpora u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, za koji su se nadali da će im omogućiti barem dio nužnih sredstava za preživljavanje u praksi, nažalost, nije zaživio.

“Prema informacijama dobivenim od članova, banke nisu zainteresirane osigurati kredite turističkim agencijama koje su u problemima, a takva je većina među nama, te ne vidim svrhu izdavanja državnih garancija ako ne postoji takav interes druge strane”, kaže Fain.

Poručuju da je posljednji čas da Vlada shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno