Srijeda, 22 ožujka, 2023

Avioprijevoznici dnevno ”nabiju” 418 milijuna dolara gubitaka

Avioprijevoznici samo gomilaju dugove. Svjetske aviokompanije skupljaju ogromne iznose gubitaka iz dana u dan.

Avioprijevoznici sad stvaraju dnevno oko 418 milijuna dolara gubitaka, procjenjuje Međunarodna udruga u zračnom prometu (IATA).

Izgubljeni novac

U drugoj polovici 2020. predviđa se da će se ukupno sabrati preko 77 milijardi dolara izgubljenog novca. To je u slučaju da restrikcije o kretanju ostanu na snazi. Ograničenje putovanja tako će od avioprijevoznika izvući ne samo novčane rezerve(ako ih uopće budu imali) već će akumulirati gubitke.

O tome je u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi govorio glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

“Vlade pak nisu objavile kada planiraju ponovo otvoriti granice i ukinuti karantene koje zatiru interes za putovanje, pa ne možemo očekivati skok tijekom praznika na kraju godine a time ni nešto dodatnog novca da izdržimo do proljeća”, upozorio je de Juniac.

Prijevoznici traže pomoć. Vlade su do sada zrakoplovcima osigurale novčanu potporu u iznosu od preko 160 milijardi dolara u gotovinskim transakcijama. Isto tako kroz subvencije, porezne olakšice i kredite.

Iz IATA-e su upozorili da to više nije dovoljno.

Ako vlade ne osiguraju dodatnu potporu, na kocki će se naći 4,8 milijuna radnih mjesta u zrakoplovnom sektoru.

IATA poziva sve putnike da ne kreću na putovanja bez testiranja jer time povećavaju mogućnost širenja zaraze. No isto tako ugrožavajući sebe i druge ugrožavaju posredno i sudbine kompanija za zračni promet.

Avioprijevoznici iz Hrvatske u ništa boljoj situaciji

U 2020. zbog pandemije u djelatnosti prijevoza putnika zabilježio najviše štete i najveći pad u povijesti koji je u prosjeku oko 90%. Ovaj pad je najveći i u odnosu na druge prometne grane prijevoza putnika. Cestovni, željeznički, linijski obalni i dr. Glavni razlog je da zračni promet izravno ovisi o turizmu i situaciji u kojoj su nalaze i EU avio prijevoznici. U sličnoj je situaciji i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kojoj prihodi od tranzitnih letova čine 95% ukupnih prihoda. Jako slično kao što Agenciji za civilno zrakoplovstvo prihodi direktno ovise o broju prevezenih putnika i tereta.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno