Petak, 22 rujna, 2023

Austrijski suvlasnik Valamara: Austrija se ponaša kao da je u Hrvatskoj rat

U cijelosti prenosimo članak sa: index.hr, autor: Gordan Duhaček

SUVLASNIK Valamara Gustav Wurmböck je u intervjuu za austrijski tjednik Profil oštro kritizirao mjere austrijskih vlasti prema Hrvatskoj, opisujući ih kao “pretjerani akcionizam”. 

Profil ističe da Valamar ima 34 hotela i 15 kampova i da može ugostiti 58 tisuća turista. Valamar je najveća turistička grupa u Hrvatskoj, a nalazi se “čvrsto u austrijskim rukama”. Gustav Wurmböck je i predsjednik Nadzornog odbora Valamara.

Bijesne reakcije gostiju iz Austrije

Profil je Wurmböcka prvo pitao kako su gosti iz Austrije reagirali na odluku vlade Sebastiana Kurza da Hrvatsku stavi na crvenu listu, a odgovore ne smije prenijeti jer nisu pristojne za novine.

“Od naših tri tisuće gostiju iz Austrije, njih 75 posto je moralo prekinuti odmor i navrat-nanos putovati u Austriju. Bili su bijesni, naročito zbog poziva da se vrate i zbog roka u nedjelju navečer. Kao da je u Hrvatskoj izbio rat. To nitko u Hrvatskoj nije razumio, pa ni naši gosti”, rekao je Wurmböck.

Većina gostiju iz Austrije ljetuje u Istri i na Kvarneru, Makarska je problem

Dodaje kako su “na hrvatskoj strani predugo ignorirali situaciju”, ali i da je “situacija u Istri, na Kvarneru i na otoku Krku, gdje većina Austrijanaca ljetuje, bolja u epidemiološkom smislu nego u većem dijelu Austrije”. S druge strane, Makarska je “žarište korone”, a to je po Wurmböcku zato što su “noć pretvorili u dan” i “partijali kao u Ischglu”. Smatra da je stavljanje Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu opravdano.

“Mi hotelijeri smo tražili da se zatvore noćni klubovi jer se u njima događa veliko širenje virusa, ali zbog toga staviti cijelu zemlju na crvenu listu pretjeran je akcionizam koji je naročito nepotreban u dobrosusjedskim odnosima”, kaže predsjednik NO-a Valamara.

Poziv Austrijancima da se hitno vrate bilo izvedeno “na prepad”

Wurmböck

“Kad nisu izbjeglice krive za sve, onda su Hrvati”

Wurmböck smatra da je vlada Sebastiana Kurza donijela takvu odluku “kako bi skrenula pažnju s loših epidemioloških brojki u Austriji” te ironično dodaje: “Kada nisu izbjeglice krive za sve, onda su Hrvati.”

“Za pet mjeseci ćemo se u Austriji radovati svakom gostu iz Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je već najavio da će vrlo pozorno gledati tada kakva je epidemiološka situacija u Austriji”, napominje.

Wurmböck je dao i svoju procjenu kako austrijske vlasti provode krizni menadžment, ističući da su “mnoge stvari i u Austriji i u Hrvatskoj dobro napravljene, jer inače uopće ne bismo imali sezonu ljetovanja”, ali da je upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku i poziv Austrijancima da se hitno vrate bilo izvedeno “na prepad”.

Austrijska vlada nije konzultirala austrijske hotelijere u Hrvatskoj

Kaže da je oko 20 posto hotela u Hrvatskoj u austrijskom vlasništvu, da su to “izvrsni hotelijeri”, ali da na to austrijske vlasti nisu obratile pažnju, a kamoli se obratile austrijskim hotelijerima da ih informiraju o pravom stanju na terenu. “U hotelima Valamar grupe se dosad nije zarazio niti jedan jedini gost”, kaže Wurmböck.

Na kraju intervjua Wurmböck govori o tome kakvo je stanje u Valamarovim hotelima diljem hrvatske obale, pa kaže da je u Dubrovniku ostvareno tek 30 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je u Istri oko 50 posto. Hit su im kampovi koji su na 70 posto popunjenosti u odnosu na prošlu godinu.

“Nadali smo se da će popunjenost svih hotela u kolovozu doći na 50 posto u odnosu na prošlu godinu, ali stavljanje Hrvatske na crvenu listu je to onemogućilo”, zaključuje predsjednik NO-a Valamara Gustav Wurmböck.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno