Četvrtak, 9 veljače, 2023

Austrijski investitori: Hrvatska je sigurna i spremna za turističku sezonu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac susrela se za vrijeme službenog posjeta Austriji s austrijskim investitorima u hrvatski turizam, izvijestili su iz Hrvatske udruge za turizam (HUT) napominjući kako su se ministrica i investitori složili da je Hrvatska sigurna i spremna za turističku sezonu, prenosi Privredni.hr.

Susret su organizirali Austrijska gospodarska komora i HUT, a sudjelovalo je 20-tak austrijskih gospodarstvenika i investitora.

Ministrica Brnjac i austrijski investitori, među kojima su bili Falkensteiner hoteli, Valamar, Bretanide Sport &Wellness Resort, Radisson Split, Liburnia Riviera, Gebetsroither Handels GmbH and International GmbH, Esplanade Zagreb Hotel, Pitter Yachting složili su se da je Hrvatska sigurna i spremna za turističku sezonu.

Pozdravili su i objavu da turisti iz Austrije od danas više ne moraju u karantenu nakon povratka iz Hrvatske.

U priopćenju se navodi i da su austrijski poduzetnici do sada uložili ukupno preko milijardu eura te su najveći strani investitori u hrvatski turizam.

Fokus gospodarstvenika je, kako se ističe, na pripremi što sigurnije i uspješnije sezone, a zatim i na oporavku turizma nakon krize, pokretanju novih investicija i stvaranju što kvalitetnije klime za daljnja ulaganja kroz poticaje i programe za oporavak.

“Hrvatska bilježi sve bolju epidemiološku situaciju te je potpuno spremna za dolazak turista”, istaknula je Brnjac.

Podsjetila je da je na jučerašnjem sastanku s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger u Beču dogovoreno da od danas putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obveze karantene ukoliko su testirani, cijepljeni ili preboljeli covid-19, a Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka na temelju podataka Robert Koch-Instituta.

Brnjac je istaknula kako Hrvatska već od danas počinje i s upotrebom EU digitalnih covid potvrda te su u tijeku bilateralna testiranja s državama članicama. Do sada su, kako je navela, validirane covid potvrde s više od deset država uključujući i Austriju.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić je izjavio da ovakvi susreti jasno pokazuju međusobni poslovni interes te vjeruje da će dobra epidemiološka situacija omogućiti ostvarenje znatno većeg turističkog prometa ove godine u odnosu na lanjsku.

“Austrijski investitori su svojim ulaganjima u Hrvatskoj doprinijeli kvalitativnoj promjeni hrvatskog turizma, posebice hotelijerstva te se nadam da će tako biti i ubuduće čemu će sigurno doprinijeti kontinuirano izravno komuniciranje između predstavnika turističkog sektora te politike na najvišoj razini”, kazao je te dodao da je zadovoljan odlukom austrijske Vlade kojim je potaknut turistički promet između dvije zemlje.

Predsjednik Uprave Gruber-Reisen Michael Schlögl je rekao kako će ukidanjem restrikcija za putovanja broj bukinga za Hrvatsku zasigurno značajno porasti te očekuju da će buking biti sličan onom iz 2019., od lipnja nadalje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno