Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Austrija ublažava restrikcije prema Hrvatskoj

Austrija ide s blažim mjerama prema nekim hrvatskim županijama

Austrija odnosno Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da od subote ova zemlja primjenjuje blaži režim povezan s epidemiološkim stanjem za putnike koji dolaze iz dijelova Republike Hrvatske.

“6. sigurnosni stupanj”

Do subote 17. listopada za Hrvatsku će još uvijek zbog rasprostranjenosti covida-19 vrijediti upozorenje o putovanju, što znači da se građanima savjetuje da ne putuju.

“Od 17. listopada 2020., u vezi s širenjem koronavirusa (covid-19), djelomično upozorenje o putovanju primjenjivat će se na cijelom teritoriju ove zemlje. To je tzv. 5. sigurnosni stupanj. Izuzetak je županija Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska”. Ovako navodi ministarstvo na svojim stranicama.

Na navedene županije, navodi se na stranicama ministarstva, od subote se primjenjuje sigurnosna oznaka 4. stupnja. To je, iako još uvijek označava visok rizik, poboljšanje u odnosu na status pod kojim Austrija još uvijek vodi Hrvatsku. Ostatak EU-a, s izuzetkom Rumunjske, Bugarske i dijelova Španjolske, Austrija vodi kao područja označena 4. sigurnosnim stupnjem.

Hrvatska realnost

Hrvatska, inače, drugi dan zaredom bilježi više od 700 zaraženih u 24 sata; samo danas 793 uz 10 osoba preminulih od covida-19.

Jedan od boljih pokazatelja toga koliko se zdravstveni sustav pojedine zemlje uspijeva kvalitetno nositi s pandemijom, kako su puno puta od proljeća isticali epidemiolozi i drugi medicinari, stopa je smrtnosti. U našem dijelu Europe Hrvatska i Crna Gora među najblaže pogođenima su uz postotak umrlih među oboljelima od 1,6 posto za našu zemlju i 1,5 posto za Crnu Goru.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno