Srijeda, 4 listopada, 2023

Arepera – zalogajnica u kojoj morate probati arepu, kultno venezuelansko jelo

Ricardo Luque najpoznatiji po angažmanu kao pjevač grupe Cubismo, ujedno je i jako dobar kuhar koji je već duže vrijeme imao životnu želju sasvim drugačiju od njegove prve ljubavi – glazbe. Htio je i otvorio je areperu. Tako je nakon pet godina, koliko su tražili odgovarajući prostor i koncept, prvog dana rujna otvorena Arepera Maracay u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici.

Glavno jelo koje ondje služe je dakako arepa, što je naziv za pecivo od prekuhane kukuruzne kaše koje se peče na vrućoj površini 10-45 minuta kako bi izvana bilo hrskavo, a iznutra mekano.

Priča o povezanosti arepe i Venezuele vrlo je zanimljiva. Arepera se spominje i u majanskoj svetoj knjizi postanka “Popol Vuh”, prema kojoj se smatra da je čovjek nastao čudom iz kukuruzne kaše nakon prethodna četiri neuspjela pokušaja. Sam naziv arepa potječe iz vremena kad je Kolumbo na svom trećem putovanju u Latinsku Ameriku zatekao članove domorodačkog stanovništva Cumanagoto koji su na pitanje što to jedu odgovarali – “erepa” – što je u prijevodu s njihova jezika značio kukuruz i tako je miješanjem naroda i različitih govornih utjecaja nastala “arepa”.

Za jela će biti zadužen Ricardov sin Jorge, no u cijeli projekt uključene su i Ricardova supruga Sanja Akrap Luque te kćeri Isadora i Lucia. 

“Kad naručujemo, u Venezueli ne tražite “jednu s piletinom” već “daj mi jednu reinu””, objašnjava nam Ricardo pa nastavlja: “Ako želiš arepu s crnim grahom i ribanim sirom, tada tražiš “domino”, ako želiš arepu koja nije punjena, tražiš “udovicu”(jer je sama)‘’ -kroz smijeh nam priča Ricardo.

Osim glavnih jela, ovdje možete kušati i empanade, od deserta Quesillo te Sabor canelu, što je flan s cimetom. Najavljuju da će svakog dana raditi neki sok od egzotičnog voća, pa će se tako moći naručiti osvježavajući napitak od limete i melase.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno