Ideja karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatika krenula je iz prirodne pozicije grada na četiri rijeke – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre, grada koji spaja i kojega simbolizira povoljan prometni položaj na raskrižju putova.

Osim što je Aquatika turistička atrakcija, ona ima veliku ekološku, obrazovnu i znanstvenu vrijednost, a pritom je i velika potpora lokalnom gospodarstvu i razvoju cijeloga grada. Aquatika nudi iskorak i od samog otvaranja potiče rad lokalnih umjetnika, obrtnika i dizajnera, njihove proizvode prodaje u suvenirnici, a surađuje i s lokalnim dobavljačima.

”Uz sve to, stalno radimo na osmišljavanju novih programa pa je tako u vlastitoj nakladi objavljena knjiga Slatkovodne ribe Aquatike, slikovnica i bojanka. Ugostili smo mnoga događanja lokalnog civilnog sektora, a redovito organiziramo i vlastite manifestacije”, ispričala nam je ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš.

FOTOGRAFIJA: DENIS STOŠIĆ

Upravo bogatstvom ponude osigurava se stalna zainteresiranost javnosti za Aquatiku i grad Karlovac, a razvijanje novih ideja rezultiralo je time da je danas je Aquatika prepoznata kao nezaobilazna adresa sa snažnom pozicijom u turističkom, gospodarskom, obrazovnom i ekološkom značenju za grad, ali i okolicu.

Suradnja s Interseroh d.o.o. – instalacija mini kompostera GG-02

U suradnji s Interseroh d.o.o., sada Aquatika u svom ”timu” ima i mini komposter  GG-02 – uređaj koji u od kuhinjskog otpada stvara kompost. Može se postaviti u kuhinji, ostavi ili na zatvoreni balkon – s odvodom zraka u sustav odvodnje ili u vanjski okoliš. Radi na struju, tih je i ne stvara neugodne mirise. Nema potrebe za priključkom vode i kanalizacije, nema niti opterećenja otpadnih voda. U potpunosti je u skladu sa zakonskom legislativom i HACCP sustavom.

Automatizirani proces se pokreće prilikom dodavanja otpada – ostaci hrane neće privući štetočine. Time je Aqatika napravila još jedan korak naprijed i postavila izvrsne kriterije za sve one atrakcije u nastajanju.

Što znači Aquatici suradnja s Interseroh d.o.o. i što je ugradnjom mini kompostera Aquatika dobila u svojoj težnji k održivom ekološkom razvoju?

“Dana 24. siječnja 2022. u Aquatici smo nabavili komposter tvrtke Interseroh d.o.o., kako bismo za vlastiti Caffe bar Aquatika u potpunosti smanjili troškove zbrinjavanja bio otpada. Sav otpad biljnog porijekla i od kave zbrinjavat će se u ovom komposteru”, pojasnila je ravnateljica Aquatike.

“Kompost  ćemo vraćati u prirodu kao prihranu biljkama koje se nalaze oko akvarija. Ovo je savršen primjer zatvorenog kruga recikliranja, odnosno takozvani „closed loop recycling“. Ovakvi komposteri omogućuju pretvaranje bio otpada u kompost bez neugodnih mirisa u samo 24 sata”, zadovoljno nam poručuju.

Moram spomenuti i da je Aquatika postala odličan primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Aquatika tako daje svoj doprinos u očuvanju prirodnih bogatstava Republike Hrvatske i na kreativan i edukativan način predstavlja važnost očuvanja života koji se skriva ispod površina naših rijeka”, naglasila je ravnateljica.

FOTOGRAFIJA: DENIS STOŠIĆ

Projekt je prepoznala i struka kroz nagrade, npr. za drugi najuspješniji lokalni EU projekt u RH, A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš te mnoga druga priznanja. Značajna je i glavna nagrada Hrvatske turističke zajednice za održivi turizam 2017. 

Interseroh d.o.o. – budućnost bez otpada

Uz pomoć Aquatike grad Karlovac vraćen je na turističku kartu Hrvatske, a uspješnost suradnje s Interseroh d.o.o. je, vjerujemo zagarantirana. Interseroh d.o.o., pionir održivog razvoja jedan je od predvodnika pružatelja ovakvih usluga na tržištu. Redom najveće hotelske kuće, i renomirane tvrtke danas su zadovoljni klijenti, a upravo ovakvim projektima dijele zajedničku viziju budućnosti bez otpada.

Svi koji su zainteresirani za usluge Interseroh d.o.o., svakako bi trebali prisustvovati prezentaciji koju će održati Katarina Jerbić, Pero Maksimović i Robert Sedlar 09.02.2022 u Termama Sveti Martin.

Ukoliko:

– želite prestati plaćati zbrinjavanje bio otpada i materijala K3

– želite povećati vrijednost pozitivnih frakcija otpada

– želite štedjeti i smanjiti carbon footprint

– želite saznati o novoj legislativi

dođite u Terme Sveti Martin 09.02.2022. Prijavite se besplatno do 05.02.2022. na e-mail: otpad@interseroh.hr ili robert.sedlar@interseroh.hr

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!