Srijeda, 29 ožujka, 2023

Apel za spas turističkih agencija

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zahtijeva od Vlade RH žurno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta te uvrštenje turističkih agencija u mjeru naknade fiksnih troškova.

“Već više od 6 mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade RH o modelu obeštećenja koji je ključan za spas turističkih agencija. U našim zahtjevima imamo podršku resorne ministrice, Nikoline Brnjac, te je krajnji čas da krene realizacija financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti koju je i sam premijer Plenković najavio. Kao gospodarska grana na kojoj se bazira većina prihoda koji se slijevaju u državni proračun, na pragu još jedne krizne turističke sezone jedino na što trenutno možemo računati je neizvjesnost – neizvjesnost širenja pandemije, neizvjesnost držanja epidemiološke situacije pod kontrolom, neizvjesnost turističkih kretanja, te nažalost, neizvjesnost opstanka turističkih agencija u Republici Hrvatskoj“,  ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Povrh potpora za očuvanje radnih mjesta koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU, Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala niti jedan program bespovratnih sredstava, kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam.

Dok druge zemlje članice, poput Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske, Češke i Bugarske, u koordinaciji s Europskom komisijom izdvajaju milijunske iznose bespovratne pomoći za svoje organizatore putovanja kako bi im nadoknadile izgubljeni promet u 2020. godini i time osigurale njihov opstanak, naši zahtjevi da se na isti način iz programa pomoći EU osiguraju bespovratna sredstva i za turistički sektor u Hrvatskoj, nažalost, nisu uvaženi iako se 70 posto turističkog prometa u pred i post sezoni realizira posredstvom turističkih agencija. Program državnih potpora u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka, za koji smo se nadali da će nam omogućiti barem dio nužnih sredstava za preživljavanje u praksi, nažalost, nije zaživio. Prema informacijama dobivenim od članova, banke nisu zainteresirane osigurati kredite turističkim agencijama koje su u problemima, a takva je većina među nama, te ne vidim svrhu izdavanja državnih garancija ako ne postoji takav interes druge strane“, upozorava Fain.

Zadnji je čas da Vlada RH shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize, piše UHPA.hr.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno