Subota, 1 travnja, 2023

Apel ugostitelja na podršku i pomoć države. Nakon pola godine borbe, većina više nema snage ni sredstava

Nacionalna udruga ugostitelja ( NUU ) objavila je video u kojem kroz apel pozivaju na podršku i pomoć države jer im je onemogućeno poslovanje. “Hitna i pravična novčana naknada i smanjenje PDV-a prava je pomoć tvrtkama i obrtima za stabilnost gospodarstva Republike Hrvatske” poruka je na kraju videa.

Prema podacima FINA-e iz 2018.godine poduzeća u turističkom sektoru činila su čak 20,3 posto ukupnog broja poduzeća u Hrvatskoj, dok je doprinos turističkog sektora ukupnoj zaposlenosti hrvatskog gospodarstva u 2018. godini iznosio 8,8 posto.

S druge strane, analiza strukture broja poslovnih subjekata po turističkim djelatnostima pokazuje kako nešto više od dvije trećine poduzeća, njih 17.388, čine poduzeća koja obavljaju djelatnost posluživanja hrane i pića, zatim slijede poduzeća registrirana u djelatnostima pružanja smještaja (3.101 ili 11,7 posto) i poduzeća koja obavljaju djelatnost prijevoza (2.739 ili 10,3 posto), dok putničke agencije čine 8,3 posto ukupnog broja poduzeća turističkog sektora u Hrvatskoj.

Struktura zaposlenosti po djelatnostima prikazuje u kojoj mjeri pojedine djelatnosti pridonose ukupnoj zaposlenosti sektora turizma. Turističke djelatnosti s većim udjelom u ukupnom broju poduzeća ujedno su i djelatnosti s većim doprinosom zaposlenosti: djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića (51,4 posto), djelatnost pružanja smještaja (28,8 posto), prijevoz (12,1 posto), putničke agencije (5,2posto) i djelatnost iznajmljivanja vozila (2,5 posto).

Mi smo puno više od samo nekog mjesta – mi smo utkani u našu kulturu i običaje! Mi brinemo o preko 65.000 obitelji i zato se naš glas mora čuti! – ističe se u opisu videa.

Podržite ugostitelje, koji zapošljavaju preko 65.000 zaposlenika, te surađuju s mnogo partnera od vinara, OPG-a, ribara, obrtnika…

Strožim mjerama mnogim je poduzetnicima onemogućen i zabranjen rad, a nakon pola godine borbe s krizom, mnogi od njih naprosto nemaju sredstava za nastavak poslovanja.

Vlada bi trebala uvesti mjere za obeštećenje zbog zatvaranja ili pada poslovanja uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, po uzoru na mnoge europske zemlje kao što su Njemačka i Austrija, koje su izašle u susret poduzetnicima.

Ako se ne pomogne poduzetnicima s velikim padom prometa, pogotovo onima kojima je onemogućen rad, mnoge će tvrtke propasti. Mjere za očuvanje ranih mjesta – su mjere za radnike, a ne poduzetnike, pošto su troškovi poslovanju daleko veći. Ako nema prometa, nema niti tvrtki niti zaposlenika, niti PDV-a.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno