Utorak, 31 siječnja, 2023

Apel iznajmljivačima da, zbog ugleda hrvatskog turizma, postupaju pošteno i izvrše svoje obveze

Turistički vodiči svakog se dana susreću s pričama svojih gostiju koji bezuspješno traže apartman, sobu ili barem slobodan krevet kako bi ostali u Hrvatskoj jer su ih njihovi iznajmljivači iznevjerili i otkazali im smještaj u posljednjem trenutku, pa čak i nakon već prespavane noći u plaćenom smještaju.

Vodiči su nam rekli kako je velik broj ljudi koji čak i napuštaju Hrvatsku prije vremena jer jednostavno ne nalaze druge opcije da ostanu, vidno razočarani stanjem koje su zatekli. Iznajmljivači na društvenim mrežama, barem neki od njih, čak se i hvale svojom ”domišljatosti” u svezi veće zarade. Loša reklama za hrvatski turizam svakako, no kako je uopće došlo do toga, odnosno je li zakonski ovakvo stanje uopće regulirano?

Index je za komentar obratio Ministarstvu turizma, kao i Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ).

Takvo ponašanje iznajmljivača šteti ugledu hrvatskog turizma

Iz Ministarstva turizma, koje vodi mlada nada Plenkovićevog HDZ-a Nikolina Brnjac, poručuju da takvo ponašanje iznajmljivača šteti ugledu hrvatskog turizma, piše Index.

“U svezi s problematikom otkazivanja rezervacija smještaja gostima od strane iznajmljivača na način na koji se opisuje u Indexovom članku, napominjemo da ako je riječ o ugovornom odnosu, iznajmljivač je dužan pružiti ugovorenu uslugu, a gost radi zaštite svojih prava može pokrenuti sudski spor ili podnijeti prijedlog za rješavanje spora pred notificiranim tijelom za alternativno rješavanje potrošačkih sporova”, poručuju.

“Svakako apeliramo na iznajmljivače da, radi budućeg odnosa s gostima, zaštite ugleda hrvatskog turizma u navedenim situacijama i izbjegavanja eventualnih sudskih postupaka, pošteno postupaju i izvrše preuzete obveze po cijeni smještaja koja je ugovorena”, kažu iz Ministarstva turizma. Ukratko, apeliraju, ne planiraju nešto konkretno poduzeti.

Možda će nešto učiniti Hrvatska turistička zajednica?

“HTZ nema saznanja ni prijave o takvoj praksi iznajmljivača, odnosno do nas nije došao konkretan upit na ovu temu”, poručili su na početku svojeg odgovora Indexu.  “Navedena situacija prema turistima nije korektna te na račun kratkoročne dobiti narušava ugled samog iznajmljivača i destinacije”, smatra HTZ.

“Posrednici – online platforme za rezervaciju i prodaju smještaja – su svjesni u kojoj mjeri takve prakse narušavaju ugled te kroz uvjete poslovanja definiraju posljedice otkazivanja rezervacije od strane iznajmljivača (novčana naknada, blokiranje termina koji su otkazani kako se ne bi mogli ponovno rezervirati, automatska javna recenzija da je gostu otkazana rezervacija, suspenzija u slučaju opetovanog otkazivanja rezervacija)”, kaže HTZ.

Kao što u Pravilnicima stoji, otkazivanje u zadnji čas moguće je u slučaju izvanrednih okolnosti, no doznajemo kako razlozi koje neki iznajmljivači navode kao razloge otklaza ne ulaze u tu skupinu. Stoga ostaje da se azpitamo što će se s našim turizmom dogoditi ako turisti i posjetitelji budu imali ovakva iskustva u sezoni koja ionako upitna iz dana u dan.

Jesmo li doista oni koji, kada nam ”daju prst, mi uzmemo cijelu ruku” čime ćemo na imidž Hrvatske kao poželjne destinacije ostaviti negativan pečat?

Loša iskustva s iznajmljivačima utječu i na ostale turističke usluge

Turistički djelatnici u agencijama poručuju da zbog iskustava koje gosti imaju s nekim od iznajmljivača i njihov posao pati jer gosti u startu dolaze nezadovoljni i nisu spremni više plaiti za rezervirane usluge jer su, iz gore spoemnutih razloga, bili prisiljeni tražiti novi, trostruko skuplji smještaj ili otkazuju jer jednostavno moraju nazad kući, ostavljeni na cesti preko noći.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceIndex

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno