Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Apartmane provaljuju a vlasnici ne mogu do njih!

Apartmane koje imaju ne mogu provjeriti, a moraju plaćati poreze.

Apartmane koje posjeduju u Grčkoj ne mogu provjeriti jer zbog Covida imaju zabranu ulaska u zemlju. Tisuće kupaca stambenog prostora i hotela ne može do svojih nekretnina zbog pandemije koronavirusa, ali moraju plaćati kredite i poreze.

Građani Srbije koji su vlasnici nekretnina u Grčkoj od zabrane ulaska u tu zemlju ne mogu doći do svoje imovine, provjeriti u kakvom je stanju i izmiriti zaostale obveze, piše Politika.

Udruženje Grčka iz prve ruke, u nekoliko navrata obraćalo se grčkim dužnosnicima, tražeći da im se omogući ulazak u zemlju. Nisu dobili nikakav odgovor, zbog čega su angažirali odvjetnika preko kojeg pokušavaju ostvariti svoja prava. Tisuće nekretnina koje su građani Srbije kupili u Grčkoj, najviše u solunskoj regiji, dijelom su i objekti za iznajmljivanje. To je dodatan problem. Među njima ima i onih koji su kupili više apartmana, pa i hotele u Grčkoj.

Vlasnici tvrde da imaju informacije kako su pojedini objekti provaljeni, ali nemaju načina da to provjere. Većinu nekretnina u Grčkoj Srbi su kupovali od 2011. godine, kada je počela ekonomska kriza u toj zemlji. Tada su se stanovi na morskoj obali mogli kupiti za 500 eura po kvadratu.

Za apartmane i njihovo stanje ostali bez odgovora

Mnogi Srbi su tako prvo sebi osigurali kuće za obiteljski odmor. A kada su cijene nekretnina počele rasti, otvorile su se i mogućnosti za posao. Tako su te objekte počeli iznajmljivati za vrijeme turističke sezone. Neki su kupili apartmane i hotele koje su renovirali i započeli ozbiljan posao. Korona im je, međutim, poremetila planove, te sada moraju vraćati kredite, a posla nema, objašnjava beogradski list.

Tamara Rančić, predsjednica udruženja Grčka iz prve ruke, kaže kako je njihov cilj da se vlasnicima omogući ulazak u Grčku. Pod bilo kojim uvjetima koje postavi vlast te zemlje, kako bi provjerili svoje nekretnine.

“Riječ je o vlasnicima, ali i ulagačima koji su prethodnih godina započeli renoviranje mnogih objekata, pa čak i podigli kredite i zadužili se. Grčka je našim građanima uskratila prava koja su zajamčena svuda u svijetu. Ali nismo dobili odgovor na brojne dopise koje smo im uputili. Svatko koga smo kontaktirali u Grčkoj lopticu je prebacio na nekog drugoga”, kaže Rančić.

Isti problem imaju i srpski vlasnici jahti i jedrilica, koji također nemaju informacije o svojoj imovini u Grčkoj.

Osim što je im uskraćeno pravo da uđu u svoje kuće, vlasnicima je veći problem što mnogi ne mogu platiti porez i zaostale obveze. Boje se da bi ih kašnjenje u otplati računa mogla skupo stajati.

Kako tvrde u udruženju, još od srpnja pokušavaju objasniti da nisu samo turisti nego vlasnici imovine. No dopisi su poslani institucijama u Grčkoj i grčkom veleposlanstvu u Beogradu ostali bez odgovora.

Lidija Pavlović, odvjetnica iz Soluna kaže da bi se taj problem vrlo lako mogao riješiti dogovorom između dvije zemlje.

“Sigurna sam da o tom problem mora biti obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova Srbije koje ima načina da pomogne svojim državljanima. Jedino tako možemo očekivati da netko iz grčkih ministarstava reagira na naše dopise”, kaže Pavlović.

Traže pomoć vlade

Upitana govori li se u grčkoj javnosti o tome, Lidija Pavlović kaže da to nije tema koja bilo koga zanima. Grci imaju u ovom trenutku veliki broj oboljelih od korone, loše turističke rezultate. Isto tako veliki broj ljudi koji ostaju bez posla i tešku ekonomsku situaciju.

“Tako je i svuda u svijetu u ovom razdoblju, ali to nije razlog da se uskrate prava. Srpski vlasnici nekretnina će također imati financijsku štetu. Ako ne plate porez, očekuje ih kazna i kamate, a slično je i s neizmirenim troškovima za struju i vodu. Da ne govorimo o onima koji bi tek trebali sklopiti kupoprodajne ugovore. Prekoračenje dogovorenih rokova može ih ostaviti bez uplaćenog predujma. Također postoji opcija da izgube apartmane. Prodavači zbog probijanja rokova mogu odustati od prodaje. To su sve ozbiljni problemi, zbog čega se vlasnici nekretnina ne mogu promatrati kao obični turisti koji žele posjetiti Grčku.

Jedino rješenje je da se u taj slučaj uključi srpska vlada i na državnoj razini. Uz prijateljske odnose s Grčkom hitno srpskim građanima omogući privremeni ulazak u Grčku, sa svim potrebnim preventivnim mjerama.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno