Subota, 25 ožujka, 2023

Anketari će turiste na benzinskim crpkama ispitivati koliko su potrošili na odmoru u Hrvatskoj

Neće više biti graničnih prijelaza na kojima bi ih mogli ispitivati koliko su u Hrvatskoj potrošili, pa će turiste sad anketari loviti na benzinskim crpkama, odmorištima i motelima. Plan je to Hrvatske narodne banke (HNB), kojoj je jedna od dužnosti upravo sastavljanje platne bilance, što će, sami su procijenili, biti nešto teža misija nakon ulaska Lijepe Naše u Schengen, prema najavama, već ove godine. Gledajte registarske oznake Platna bilanca nije ništa drugo nego procjena novčanog iznosa koji turisti potroše u Hrvatskoj i koji su Hrvati potrošili tijekom boravka u inozemstvu, a ona se, pojasnili su u HNB-u, i inače radi vrlo jednostavnom metodom, tako da se ljude o troškovima jednostavno – pita.

– Način na koji se procjenjuje potrošnja stranih putnika u Hrvatskoj i Hrvata u inozemstvu sastoji se od anketiranja putnika na graničnim prijelazima. Tako procijenjeni iznos prosječne potrošnje jednog putnika množi se s brojem putnika u Hrvatskoj i brojem Hrvata koji su boravili u inozemstvu, kako bi se procijenio ukupan iznos priljeva i odljeva od putovanja – pojašnjavaju u HNB-u, u kojem su svjesni da je do uvođenja schengenskog graničnog režima ostalo vrlo malo vremena, pa sad dio anketa za platnu bilancu žele provesti na “alternativnim lokacijama”.

– Nadolazeće pristupanje Schengenskom sporazumu komplicira situaciju jer se od tog trenutka granica prema državama unutar schengenskog prostora (Slovenija i Mađarska) prelazi bez zaustavljanja i time se gubi veliki dio povoljnih lokacija za anketiranje. Također će se izgubiti najveći dio podataka o prekograničnom prometu pa je stoga potrebno naći nove načine određivanja ukupnog broja putnika – probleme koji će nastati objašnjavaju u HNB-u, pa predlažu da se u sljedeće dvije godine barem četvrtina anketa napravi na, kao što smo spomenuli na početku, benzinskim crpkama, motelima, odmorištima, ali u onima u blizini granica. Za pronalaženje tvrtke koja će provoditi ispitivanje turista uskoro će raspisati natječaj, a posao će odabranoj firmi platiti 3,9 milijuna kuna. Da im olakša posao, HNB je pojasnio i kako da anketari detektiraju turiste, ali i domaće.

– Nerezidentni putnici najčešće putuju u vozilima stranih registracijskih oznaka – kažu u HNB-u, iz kojeg dodaju i da “rezidentni putnici najčešće putuju u vozilima registracijskih oznaka Republike Hrvatske”. Vrlo je korisna to i, očito ne baš očita, pita li se HNB, informacija za anketare, koji ispitatiti moraju vozače osobnih automobila, do četiri putnika po autobusu, kao i vozače kamiona.

Turiste je najbolje, kažu u HNB-u, uhvatiti nakon prolaska carine i policijske kontrole, ali nije problem, kažu, ni ako ih se o tome koliko su potrošili dok su boravili u Hrvatskoj pita dok čekaju u koloni na granici. Naći popularne lokacije Kako će anketiranje izgledati na odmorištima, nije propisano, odnosno znaju se samo pitanja u upitnicima, a tvrtka koja će dobiti posao s HNB-om sama mora pronaći najpopularnije lokacije uz prijelaze prema Sloveniji i Mađarskoj na kojima će obaviti posao, piše Večernji list.

Strance u Hrvatskoj pitat će se iz koje zemlje dolaze, jesu li našu posjetili zbog posla, odmora, zabave, zdravstvenih razloga, obrazovanja, jesu li u tranzitu, došli u šoping ili posjetili rodbinu. Koliko su potrošili na smještaj, hranu, na suvenire i darove, koliko na najam plovila i automobila, koliko na gorivo, kao i jesu li koju kunu dali za muzeje, izlete, cestarinu. Kako su rezervirali smještaj također će zanimati anketare, odnosno jesu li to napravili online, putem putničke agencije ili sami. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno