Subota, 10 lipnja, 2023

Andrej Plenković za CNN: Otvaranje zbog turizma je bio kalkulirani rizik

Preuzeto/Izvor: N1 Info

U potpunosti prenosimo članak N1 Info o gotovanju premijera na CNN-u.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je dao intervju CNN-u, gostujući u poslovnoj emisiji ‘Quest Means Business’ poznatog novinara i voditelja Richarda Questa.

U prilogu naslovljenom “Teška dilema Hrvatske” (Croatia’s Tough Choice) Plenković je odgovarao na pitanja o balansiranju otvorenosti turizma i striktnih epidemioloških mjera. 

Hrvatska nakon vrhunca ovogodišnje epidemije nije zatvorila svoje poznate plaže na Jadranu i pustila je turistima da dolaze u tu zemlju, kazao je Quest, no ta odluka će naknadno možda imati i loše posljedice u smislu porasta slučajeva zaraze Covidom-19.

Na upit je li nedavan porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o “kalkuliranom riziku.”

Sezona bolja od očekivanja

“Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovici 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogućli turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke.

No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imam jako nisku stopu smrtnostii. Dakle uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira.”

Na pitanje kakva je strategija za dalje, Plenković je podsjetio da je danas počela nova školska godina i da je potrebna koordinacija EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

“Kao i kod drugih susjeda Hrvatske, sad je vrijeme početka školske godine, danas je bio prvi dan škole u Hrvatskoj, i uveli smo niz mjera da učenici imaju nastavu u što sigurnijim okolnostima. Što se tiče restrikcija, zagovarali smo i kod drugih zemalja da gledaju lokalne epicentre zaraze, i to sam rekao svojim kolegama iz Europe. Na razini EU također bismo trebali imati takve sub-nacionalne mjere. Što se tiče same situacije, danas imamo samo oko 20 ljudi na respiratorima, što je jako niska brojka.

Quest je pitao Plenkovića zamjera li nekim drugim zemljama, poput primjerice Mađarske, zatvaranje granica i prilično selektivno uvođenje restrikcija za putnike iz Hrvatske.

Covid je pokazao važnost uloge države

“Prošli tjedan sam rekao na forumu u Bledu da treba pogoditi dobar balans što ćemo raditi zajedno na EU razini, i što se radi na nacionalnoj razini. Covid je pokazao važnost uloge države, nijedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere. U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba promatrati.”

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno