Subota, 23 rujna, 2023

Anamarija Cicarelli, vlasnica agencije Interligo: ”Loši rezultati iz 2020. ne smiju nas obeshrabriti!”

Anamarija Cicarelli uspješno je godinama radila u turizmu; od organizacije raznih događanja i izleta do promoviranja Hrvatske na svjetskim tržištima. Danas je ponosna vlasnica agencije za savjetovanje u turizmu „Interligo“ koja se bavi savjetovanjem u turizmu. Tisuće malih iznajmljivača prošlo je individualna i grupna savjetovanja u njenom turističkom Savjetovalištu.

Intervju No.3

Kada ste točno krenuli u poduzetništvo i jeste li na početku zamišljali nešto slično onome što imate danas? Kako su zapravo izgledali Vaši prvi poduzetnički koraci?

U poduzetništvo sam krenula iz nezadovoljstva, bila sam umorna od objašnjavanja svima i svakome što bi trebalo. Što sam više govorila to su me nadređeni manje slušali, a ja sam bila sve uvjerenija u ono o čemu pričam. Kad je došao trenutak „pa zašto ne napraviš to sama kad si sigurna da je to toliko dobro“, ušla sam u poduzetništvo. Nisam zamišljala da će biti ovako, mislila sam da će biti lakše. S druge strane, da je lakše ne bi bilo zanimljivo.

Prvi poduzetnički koraci su bili puni entuzijazma, tvrdoglavosti ali i straha. Bilo je tu prilično situacija: „sad je stvarno gotovo“ i  „učenja na vlastitim greškama“, ali bez toga ne bi danas bili tu gdje jesmo.

Svakog dana dobivamo različite informacije koliki su zapravo pad prometa imali privatni iznajmljivači? Brojke idu od 20% do 100%, no kakva su zapravo Vaša saznanja i iskustva Vaših klijenata?

Teško je izračunati koliki je točno pad prometa bio, jedno je pad broja noćenja a drugo pad prihoda. Mi uvijek gledamo prvenstveno prihode, broj noćenja nam je manje bitan. Pad prihoda je u 2020. bio prevelik. Je li to u postocima bilo više od 80%, mislim da je, pogotovo u privatnom smještaju.  Kakvo je bilo poslovanje i koliki je bio pad prometa ovisilo je o vrsti smještaja, lokaciji ali i kanalima prodaje. Najuspješnije su bile kuće za odmor u manjim mjestima, za razliku od soba i studio apartmana u stambenim zgradama u gradovima. Isto tako su se bolje popunjavali oni s vlastitim kanalima prodaje, bila to dobra baza starih gostiju, kvalitetna i dobro vođena web stranica ili Facebook grupa na kojoj je, iako uz veliki napor bio odrađen dobar posao. Najteže je u 2020. godini bilo raditi s poznatim portalima.

Interligo uz edukaciju, vlasnicima obiteljskog smještaja pruža mnogo više. Koje su to zapravo usluge koje vaši klijenti mogu dobiti i tko čini Vaš uspješni tim?

Uz edukacije koje radimo za iznajmljivače također imamo radionice za manje grupe iznajmljivača (3-4 osobe), na različite teme, isto tako radimo individualne edukacije i savjetovanja, imamo specijalizirani časopis za iznajmljivače „Apartman Plus“. Osim sa iznajmljivačima radimo i sa svim malim poduzetnicima u turizmu. Njima uglavnom radimo usluge vođenja marketinga, izradu studije isplativosti, … Posebno smo ponosni na provedbu projekta Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji na kojem radimo zadnje četiri godine s našim partnerima. Projekt se provodi u Malom Lošinju, Karlovcu, Požeško slavonskoj županiji, Lici, Vukovaru, Vodicama i Hvaru. U 2021. godini se uključuje Novalja, Orebić te još četiri nove destinacije, za sada, te je u planu izlazak na vanjsko tržište. Projekt je prepoznat od Svjetske turističke organizacije UNWTO-a što nam je najviše dalo vjetar u leđa, posebno na vanjskom tržištu gdje postajemo sve prepoznatljiviji. 

foto: Slobodna Dalmacija

Naš uži tim broji troje ljudi ali imamo veliki broj vanjskih suradnika s kojima radimo na svim uslugama i projektima. Prilično smo raštrkani po čitavoj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Lošinja do Požege, naravno preko Splita gdje nam je baza. Npr. lektorica nam je iz Pule, najbliža suradnica iz Lošinja, kolega koji pokriva teme financija iz Dubrovnika, PR iz Požege… Ima nas preko 30 u Hrvatskoj, od lektora, programera, GoogleAd stručnjaka, web designera, copy writera, novinara, pravnika, financijskih savjetnika. Imamo nekoliko i inozemnih partnera koji pokrivaju dio poslovanja za koji nismo uspjeli pronaći rješenja u Hrvatskoj, a to je uglavnom vezano za SEO. Današnje tehnološke mogućnosti nam to dopuštaju i mi ih maksimalno iskorištavamo te zahvaljujući njima uspijevamo raditi na ovaj način.

Pandemija je prisutna a posljedice ćemo osjećati još dugo. Kakvu budućnost predviđate hrvatskim malim iznajmljivačima u narednih 10 godina? Koliko ih nedostatak radne snage, novoizgrađeni kapaciteti mogu usporiti, ili čak zaustaviti?

I prije pandemije dugoročna perspektiva malim iznajmljivačima nije bila sjajna, jer smo došli do neodrživog broja smještajnih jedinica u privatnom smještaju. S pandemijom ili bez nje privatni smještaj će se isfiltrirati i ostati će samo oni najkvalitetniji. Vrijednost za novac će biti sve istaknutija. Naravno da će uvijek biti i jeftinog i skupog smještaja i da će i jedan i drugi imati svoje goste. Jeftini smještaj, uz koji najčešće ide i nekvaliteta, radi troškova a i same vrijednosti nekretnine u kojoj se nalazi, neće biti dugo održiv što znači da će ti iznajmljivači biti zaustavljeni.

Oni koji budu radili na kvaliteti, smještaja i poslovanja, posebno u dijelu marketinga koji se često zanemaruje, imaju zaista svijetlu budućnost. Nažalost, mnogi iznajmljivači su upravo ovaj segment poslovanja zanemarivali. Bili su skoncentrirani samo na kvalitetu objekta i dobru komunikaciju s gostima za vrijeme njihovog boravka. Marketingom, osim oglasa na portalima, nisu se puno bavili i to je bila najslabija karika njihovog poslovanja. Za one koji na vrijeme prepoznaju problem i krenu ga rješavati neće biti straha ni u idućih 10 godina. 

Kao osoba s dugogodišnjim iskustvom u turizmu, imate li savjet ili novost koju biste htjeli uputiti ili podijeliti s našim iznajmljivačima za sezonu koja nam dolazi?

Nažalost nikakvo iskustvo u turizmu nije nas moglo pripremiti za poslovanje u uvjetima pandemije. Osobno mislim da nas čeka odlična sezona. Ne bojim se previše za to kako će se snaći naši iznajmljivači. Neće biti lako, ali iznajmljivači u svim krajevima Hrvatske su toliko naučili o turizmu zadnjih par godina, znaju kako se prezentirati, kako komunicirati s gostima, kako se oglasiti. Osim toga, najmjerodavnije je mišljenje gostiju a oni su naše iznajmljivače proglasili u svojim komentarima na najpoznatijim svjetskim portalima kao jedne od najboljih u svijetu. Naravno da je to nešto što dugoročno osigurava uspjeh. Nećemo se još u potpunosti vratiti na 2019. godinu, ali će nam za to trebati puno manje vremena nego što smo to prije par mjeseci mislili.

Moj savjet iznajmljivačima je da i dalje rade kao i do sada, to je recept za uspjeh, nema drugoga. 2020. je bila vanredna godina i znam da je mnoge obeshrabrila. No okolnosti su bile takve da je malo ovisilo o iznajmljivaču. Loši rezultati iz 2020. nas ne smiju obeshrabriti. Trebamo ići dalje isto onako sigurno, kvalitetno, entuzijastično i optimistično kao što je to bilo u 2019. Rezultati će nam potvrditi da smo radili kako treba.

Vjerujemo da je velik broj vlasnika obiteljskog smještaja zainteresirano za rad s Vama. Kako i gdje Vam se mogu javiti svi oni koji žele što bolje rezultate u 2021. sezoni?

Radimo sa iznajmljivačima i onima koji se to tek spremaju postati, ali i sa svim malim poduzetnicima u turizmu širom Hrvatske. Dostupni smo putem web stranice www.apartmanplus.com i putem Facebook stranice https://www.facebook.com/apartmanplus. U suradnji sa Turističko zajednicom Splitsko dalmatinske županije svi iznajmljivači na području TZ SDŽ imaju pravo na besplatno email savjetovanje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno