Utorak, 26 rujna, 2023

Ako se restrikcije nastave do kraja godine, svjetski turizam ostat će bez 174 milijuna radnih mjesta

Svjetski turizam ide nizbrdo

Ograničenja svjetski turizam ‘vode’ ka gubitku 174 milijuna radnih mjesta. Ako se trenutna ograničenja međunarodnih putovanja nastave do kraja 2020., u svjetskom turizmu moglo bi biti izgubljeno oko 174 milijuna radnih mjesta ili gotovo polovina od ukupnog broja, upozorilo je Svjetsko vijeće za putovanje i turizam.

To upozorenje WTTC temelji na novoj analizi ekonomskih podataka i istraživanja o negativnom utjecaju Covida-19 te lokalnih i globalnih ograničenja putovanja na svjetsku turističku i industriju putovanja.

Najgora prognoza

“Unatoč neznatnom poboljšanju u sektoru putovanja i turizma od lipnja i tijekom ljeta, ipak je njegov oporavak globalno ograničen i najgora prognoza može se izbjeći samo ako se primijeni neposredni koordinirani odgovor na razini regija ili cijelog svijeta”, poručuju iz WTTC-a, čija istraživanja pokazuju da su ta neznatna poboljšanja većim dijelom rezultat povratka domaćih putovanja u zemljama poput Kine.

U toj se zemlji vidi, kako kažu, posebice snažan oporavak domaćeg tržišta, čemu pridonosi i sveobuhvatan program ispitivanja i traženja kontakata, zdravstveni i higijenski protokoli.

Upitno oko 143 milijuna radnih mjesta

Zbog toga su u WTTC-u sada revidirali svoje ranije prognoze iz lipnja, sa tadašnjih 197 na 174 milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu koja bi mogla biti izgubljena do kraja ove godine. Ističu da je već u sadašnjim okolnostima upitno oko 143 milijuna radnih mjesta globalno u tom sektoru.

Nove analize pokazuju i da bi se, uz što prije uklanjanje trenutnih ograničenja putovanja, globalno moglo spasiti oko 31 milijun radnih mjesta do kraja 2020., pa bi se ukupne brojke mogućeg gubitka radnih mjesta u sektoru turizma i putovanja zaustavile na oko 174 milijuna.

Gubitak od 53 posto

Osim toga, iz WTTC-a prognoziraju i da će nastavak zapreka globalnim putovanjima do kraja ove godine značiti i 4.700 milijardi američkih dolara manje u doprinosu tog sektora globalnom BDP-u, što predstavlja gubitak od 53 posto u odnosu na 2019.

“Naši novi podaci otkrivaju ozbiljnost dugoročnog negativnog utjecaja pandemije na globalni sektor putovanja i turizma, pogotovo ako ne budemo zajedno radili na tome da se međunarodna putovanja odmah nastave. Sada nam je potrebna međunarodno koordinirana akcija”, poručila je predsjednica i izvršna direktorica Gloria Guevara.

Pred totalnim kolapsom

 Dodala je da je oporavak sektora i dalje neizvjestan i težak, ali da bi moglo pomoći da se karantene zamijene brzim, isplativim testiranjima u zračnim lukama na odlasku i zračnim hodnicima. “Što duže čekamo, to će se sektor putovanja i turizma u svijetu sve više suočavati s totalnim kolapsom”, naglasila je Guevara.

Prema WTTC-ovom Izvješću o ekonomskom utjecaju za 2020., objavljenom prije pandemije, u globalnom sektoru putovanja i turizma bilo je jedno od deset radnih mjesta od ukupnog broja u svijetu, odnosno 330 milijuna.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno