Srijeda, 4 listopada, 2023

AirBnB u posljednja tri mjeseca ostvario 219 milijuna dolara neto dobiti. Otpustili četvrtinu radnika

Američka internetska platforma za iznajmljivanje smještaja Airbnb zaključila je treće tromjesečje s dobiti zahvaljujujući agresivnom smanjenju troškova dok su im prihodi potonuli pod utjecajem pandemije koronavirusa.

U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je bilježila 18 posto niže prihode nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 1,34 milijarde dolara. Tromjesečje su ipak zaključili s neto dobiti, od 219 milijuna dolara, uglavnom zahvaljujući smanjenju troškova, prema podacima iz zahtjeva za uvrštenjem dionica u burzovnu kotaciju.

Financijska injekcija od 18 mlrd. dolara

“Oporavak u drugom i trećem kvartalu 2020. godine rezultat je obnovljene mogućnosti i spremnosti gostiju da putuju, zatim otpornosti naših domaćina i relativne snage ​​našeg poslovnog modela”, priopćio je Airbnb. U svibnju odlučili su otpustiti četvrtinu zaposlenih, obustaviti marketinške aktivnosti i zatražiti hitnu financijsku injekciju, od 18 milijardi dolara, od investitora poput Silver Lakea i Sixth Street Partnersa.

Nakon toga usredotočili su se na iznajmljivanje smještaja izvan velikih gradova, slijedeći promijenjene želje klijenata u pandemiji koronavirusa. U prvih devet mjeseci prihodi su im potonuli 32 posto, na 2,52 milijarde dolara. Razdoblje su zaključili s neto gubitkom od 697 milijuna dolara, više nego dvostruko većim nego u prvih devet mjeseci 2019.

Upozorili su da će im prihodi usporavati i u predstojećem razdoblju

Početkom tjedna podnijeli su zahtjev za inicijalnom ponudom dionica, u vrijednosti milijardu dolara. Iznos je provizoran i očekuje se da će se promijeniti prije IPO-a koji bi trebao biti u prosincu. Reuters je u listopadu prvi izvijestio da kompanija želi prikupiti oko tri milijarde dolara, čime bi njezina tržišna kapitalizacija mogla premašiti 30 milijardi dolara.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno