Srijeda, 4 listopada, 2023

Air Canada i Air Transat raskinuli dogovor o spajanju

Air Canada i Air Transat objavili su jučer kako je postignut međusobni dogovor o raskidu Sporazuma o akviziciji Air Transata od strane Air Canade, prenosi croatianaviation.com.

Air Canada i Air Transat u lipnju 2019. godini postigli su dogovor o spajanju dviju kanadskih aviokompanija, uvjeti su revidirani u listopadu 2020. zbog izbijanja globalne pandemije i utjecaja iste na svjetsko gospodarstvo.

Kao što je prethodno objavljeno, spajanje kompanija bilo je uvjetovano odobrenjem različitih regulatornih tijela, uključujući i Europsku komisiju. Kako bi ispunila taj ključni uvjet, Air Canada je ponudila i poboljšala paket pravnih lijekova. Nakon nedavnih pregovora s Europskom komisijom, postalo je očito da ova komisija neće odobriti akviziciju Air Canade.

Iz navedenih razloga Air Canada i Air Transat odlučili su se na raskid sporazuma te će Air Canada isplatiti 12.5 milijuna američkih dolara Air Transatu, čime će ove dvije kompanije nastaviti djelovati samostalno na kanadskom i svjetskom tržištu.

Podsjećamo, u 2019. godini obje kompanije prometovale su između Toronta i Zagreba u ljetnim mjesecima. U 2020. godini zbog globalne pandemije nije obnovljen promet između dva spomenuta grada, a ovog su proljeća otkazani svi letovi planirani za ovu godinu.

Air Canada Rouge je iz flote izbacila sve širokotrupne zrakoplove pa je za ovo ljeto (prije nego što su svi letovi otkazani) na liniji između Toronta i Zagreba trebala prometovati Air Canada, a u planu je bio zrakoplov tipa A330-300. Kompanija ima 16 zrakoplova ovog tipa u floti, kapacitet iznosi 297 sjedala.

Da je došlo do realizacije letova, bilo bi to značajno poboljšanje usluge s obzirom na to da su na ovoj liniji ranije prometovali zrakoplovi tipa B767-300ER stariji od 20 godina, manjeg kapaciteta i komfora, čak bez LCD zaslona u sjedalima.

Air Transat je također prometovao prema Zagrebu u ljeto 2019. godine, tri puta tjedno, koristeći zrakoplove A330-200, kapaciteta 345 sjedala. I ova je kompanija otkazala sve letove prema Zagrebu za ovu godinu, no karte su u prodaji za ljeto 2022.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno