Srijeda, 4 listopada, 2023

Agencije traže da im se otpišu dugovi za porez i doprinose koje ne mogu platiti

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je da je s radom prestalo oko 200 turističkih agencija zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa i da će se taj broj povećavati, jer im Ministarstvo financija i dalje ne pomaže iako su među djelatnostima koje bilježe najveće gubitke. Udruženje navodi da zamjenska putovanja i povrat novca putnicima ovise o opstanku agencija i da je zato još važnije da dobiju bespovratna sredstva kako bi spasili poslovanje.

Ne razumijemo zašto država izbjegava pomoći onima koji imaju gubitke veće od 90%, a o kojima ovisi i povrat novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja prije početka krize”, kaže se u priopćenju UTAS-a.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. ožujka 2020. godine izbrisane su 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, dok je rad prekinulo 105 tvrtki, među kojima je 10 organizatora putovanja.

“Očekujemo da će se problemi povećati u veljači kada stiže plaćanje odgođenih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu platiti jer ne rade već gotovo godinu dana. Tražimo da se taj dug otpiše, da se dodijeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama, te da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj”, navodi Udruženje turističkih agencija Srbije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno