Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Adio, Korean Air! Još jedan avioprijevoznik otkazao linije prema Hrvatskoj

Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su svake godine u našu zemlju dolazili u sve većem broju. Na charter liniji uglavnom su prometovali zrakoplovi tipa B777-200ER i A330-200, a u nekoliko navrata na liniji je prometovao i najveći tip zrakoplova iz flote ove aviokompanije u to vrijeme, Boeing B747-400. Charter linija bila je u prometu sve do uspostavljanja redovne linije, do početka rujna 2018. godine.

Kompanija je 01. rujna 2018. godine pokrenula redovnu liniju između Seula i Zagreba s tri leta tjedno; utorkom, četvrtkom i subotom zrakoplovima tipa A330-200 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 218 putnika. U prva dva mjeseca linija Seul – Zagreb bila je jedna od top 3 linije u cijeloj mreži Korean Aira! Korean Air prometuje prema svjetskim metropolama poput Los Angelesa, New Yorka, Londona, Bankgkoka i mnogih drugih, prenosi croatianaviation.com.

Linija je u zimskom redu letenja 2018./2019. godine prometovala u povratku preko Zuricha (Seul – Zagreb – Zurich – Seul), do kraja prosinca zrakoplovima tipa B777-200ER, a od siječnja s najnovijim zrakoplovom u floti ovog prijevoznika, B787-9 Dreamliner, što je ujedno bila i prva aviokompanija s ovim tipom zrakoplova na redovnoj liniji prema Zagrebu.

Nadležne vlasti u Hrvatskoj Korean Airu nisu dozvolile prodaju putničkih karata na segmentu Zagreb – Zurich.

U proljeće 2019. godine (s krajem ožujka) linija je ponovno bila direktna, prometovala je tri puta tjedno, a u rujnu je kompanija povećala kapacitet zamijenivši A330-200 sa B787-9 (269 umjesto 218 sjedala), dok je u rujnu uveden i četvrti let tjedno, svakog petka.

Korean Air najavio je letove preko Zuricha i za zimu 2019./2020. te su se operacije tako odvijale sve do kraja studenog 2019. godine. Kompanija je tada naprasno objavila kako će privremeno ukinuti letove prema Zagrebu (i Zurichu) zimi, te je promet obustavljen u prosincu, naravno, zbog loše popunjenosti zrakoplova.

Linija je u zimskom redu letenja 2018./2019. godine prometovala u povratku preko Zuricha (Seul – Zagreb – Zurich – Seul), do kraja prosinca zrakoplovima tipa B777-200ER, a od siječnja s najnovijim zrakoplovom u floti ovog prijevoznika, B787-9 Dreamliner, što je ujedno bila i prva aviokompanija s ovim tipom zrakoplova na redovnoj liniji prema Zagrebu.

Iako Korean Air nudi odličnu uslugu na letovima i u zračnim lukama, to nije dovoljan dobar razlog za putnika da odabere upravo tu kompaniju.

Povratak ove aviokompanije u Hrvatsku gotovo je sigurno moguć s charter linijom, kako prema Zagrebu tako i prema Dubrovniku, što je, kako doznajemo, kompanija detaljno planirala i za ovu godinu prije izbijanja pandemije. Nažalost, potpuno krivo postavljena cjenovna strategija, razmjerno loša konektiranost na letove iz Seula prema drugim destinacijama, limitiran broj tjednih letova u kombinaciji s globalnom pandemijom zatvorile su svaku mogućnost opstanka ove linije.

Postoji li mogućnost dolaska južnokorejskog niskotarifnog prijevoznika u Hrvatsku?

S obzirom na to da je južnokorejska niskotarifna kompanija T’way objavila kako je dobila dozvolu za operiranje redovnih letova između Južne Koreje i Hrvatske, preostaje nam za vidjeti hoće li se možda ta kompanija okušati s prometovanjem prema nekoj od hrvatskih zračnih luka.

Valja napomenuti kako T’way u svojoj floti nema širokotrupni zrakoplov koji bi bez zaustavljanja mogao letjeti direktno između Seula i bilo koje hrvatske zračne luke (realne opcije su Zagreb ili Dubrovnik) no kompanija je također objavila kako uskoro planira u najam uzeti širokotrupni zrakoplov i započeti s redovnim operacijama. Logičan potez bio bi pričekati proljeće sljedeće godine, s druge strane, ne treba očekivati preveliki interest korejskih turista za Hrvatsku odmah u 2021. godini.

Iako je broj južnokorejskih turista u Hrvatskoj visok, što potvrđuju brojke koje objavljuje Državni zavod za statistiku, te podatke treba uzeti s velikom zadrškom. Naime, gotovo svaki turist iz Južne Koreje koji posjeti Hrvatsku u našu zemlju uđe više puta, s obzirom na to da su na individualnim i grupnim putovanjima gotovo uvijek destinacije poput Bleda u Sloveniji te Mostara i Međugorja u BiH. Granična policija bilježi svaki ulazak u Hrvatsku, nebitno je li on prvi ili ponovljeni.

Korejski su turisti poznati po tome da u vrlo kratkom roku žele posjetiti što veći broj gradova, jasan dokaz jest to kako su grupna putovanja započinjala slijetanjem u Zagreb na redovnoj liniji Korean Aira (preko 11 sati leta), zatim je uslijedila vožnja autobusom do Bleda te smještaj u hotel. Nakon toga, u sljedećih 7 dana, do povratnog leta za Seul, korejski bi turisti obišli brojne destinacije autobusom od Bleda preko Ljubljane, Istre, Zadra, Splita, sve do Dubrovnika, a povratak bi bio preko Mostara i Međugorja, Plitvičkih Jezera i konačno Zagreba. U prodaji su bili i paket aranžmani koji su uključivali slijetanje u Frankfurt te putovanje autobusom sve do Dubrovnika, kao i polazak iz Beča, posjet Budimpešti, Zagrebu, cijeloj našoj obali i BiH.

U prodaji su, do jučer, na redovnoj liniji Seul – Zagreb – Seul za cijeli ljetni red letenja sljedeće godine bila dostupna 3 tjedna leta od početka travnja do kraja listopada sa zrakoplovom B787-9 čime bi Korean Air povećao kapacitet s obzirom na to da je većinu ljetnog reda letenja 2019. godine na ovoj liniji bio zrakoplov tipa A330-200 značajno manjeg kapaciteta.

Dreamliner je tri puta tjedno trebao slijetati u Zračnu luku Zagreb u 2021. godini, radi se o preko 48 tisuća sjedala na jednom od najsuvremenijih zrakoplova današnjice

Odlaskom Emiratesa i Korean Aira zagrebačka zračna luka gubi važne partnere. S obzirom na to da je prije svega nekoliko dana Korean Air objavio da kupuje Asianu, drugu najveću južnokorejsku kompaniju, čime je praktički stvorio monopol na tržištu od preko 50 milijuna putnika, preostaje nam za pratiti što će kompanija raditi u bliskoj budućnosti.

“Zbog globalne pandemije i niske potražnje nećemo prometovati na liniji Seul – Zagreb – Seul u ljeto 2021. godine. Jednom kada se potražnja vrati na razinu iz 2019., ponovno ćemo razmatrati uvođenje ove linije” Korean Air

Jedno je sigurno – interes južnokorejskih putnika za Hrvatskom neće nestati, oni će s prestankom globalne pandemije ponovo dolaziti u našu zemlju, pitanje je samo hoće li na izbor imati direktnu liniju najveće korejske kompanije, nekog korejskog niskotarifnog prijevoznika ili će put Hrvatske ponovno putovati isključivo uz presjedanje.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno