Subota, 23 rujna, 2023

UNWTO proizvela novi set ”inkluzivnih” vodiča za oporavak od pandemija. Pristupačni turizam kao prioritet

Pristupačni turizam, odnosno osiguravanje pristupačnosti za turiste sa specifičnim zahtjevima za pristup može biti “game changer” za odredišta širom svijeta koja se žele oporaviti od utjecaja pandemije. Novi set Uključivih (inkluzivnih) vodiča za oporavak Svjetske turističke organizacije (UNWTO), proizveden u partnerstvu s Europskom mrežom za pristupačni turizam (ENAT), ONCE zakladom Španjolske i Travability iz Australije, jasno pokazuje važnost stavljanja uključivosti u središte planova oporavka i daje ključne preporuke za postizanje toga.

Pokrenut na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, UNWTO-ov Vodič za inkluzivni oporavak – Socio-kulturni utjecaji COVID-19: izdanje I Osobe s invaliditetom, oslanja se na stručnost UNWTO-ovog Odjela za etičku kulturu i društvenu odgovornost i njegovih partnera. Iako je postignut veliki napredak, publikacija jasno pokazuje kako se osobe s invaliditetom i starije osobe susreću s preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti uživaju u turističkim iskustvima, čak i više tijekom pandemije. Sada, dok UNWTO globalno predvodi ponovno pokretanje turizma, ovaj vodič opisuje korake koje bi vlade, odredišta i tvrtke trebale poduzeti kako bi se bolje ponovno izgradile, postale inkluzivnije i konkurentnije.

Pristupačni turizam kao prioritet

Naglašavajući potencijalne koristi za pristupačnije destinacije, publikacija napominje kako će do 2050. godine svaka šesta osoba širom svijeta imati 65 godina ili više, a u Europi i Sjevernoj Americi porast će na svaku četvrtu. Nadalje, podaci pokazuju kako prosječna potrošnja turista s invaliditetom u Španjolskoj, na primjer, prelazi 800 eura, u usporedbi s nešto više od 600 eura za turiste bez invaliditeta.

“Turistička okruženja i usluge često su dizajnirani ne uzimajući u obzir različite zahtjeve za pristup koji posjetitelji i lokalno stanovništvo mogu imati. Sektor turizma mora dati prioritet pristupačnosti. Ovo može biti stvarna promjena u igri za odredišta i tvrtke, pomažući im da se oporave od krize i odrastu na sve uključiviji i otporniji način” – rekao je Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Preporuke za inkluzivni oporavak

Preporuke koje zagovaraju dostupnost tijekom oporavka turizma inzistiraju na šest glavnih područja djelovanja:

  • Pomoć u krizi: uključujući dostupnost tijekom svake faze repatrijacije, koja zahtijeva potporu odredišta i organizacija osoba s invaliditetom;
  • Prilagođavanje protokola: slijedite smjernice UNWTO-a o prilagođavanju općih zdravstvenih i sigurnosnih protokola, s obzirom na to da kupci mogu imati različite sposobnosti i zahtjeve;
  • Inkluzivnost u postpandemijskom turizmu: uključujući učinkovitu upotrebu podataka za usmjeravanje odluka o dostupnom planiranju turizma i prilagođavanje politika i strategija pristupačnosti kako bi odražavali post-COVID stvarnost:
  • Pristupačnost u poslovnom planiranju: tretiranje pristupačnosti kao konkurentske prednosti, poboljšanje korisničke usluge i primjena usklađenih međunarodnih standarda za poboljšanje kvalitete života za sve;
  • Obuka i uključivanje osoblja: proširivanje stručnog usavršavanja kako bi se zadovoljili turisti s različitim sposobnostima i osiguravanje jednakih mogućnosti za turističke zaposlenike;
  • Inovacije i digitalna transformacija: prihvaćanje inovacija kako bi putovanje i turizam bili sigurniji, pametniji i lakši za sve.

Smjernice odražavaju trajnu predanost UNWTO-a inkluzivnom turizmu, ugrađenu u Okvirnu konvenciju UNWTO-a o turističkoj etici, pozivajući potpisnike da olakšaju turizam osobama s invaliditetom. Ova je publikacija ujedno prva u planiranoj seriji tematskih izvještaja Odjela za etiku, kulturu i društvenu odgovornost UNWTO-a, u namjeri da pruži smjernice našem sektoru.

UNWTO i partneri traže od uprava, odredišta i tvrtki, koje su uspješno ugradile pristup u svoje mjere ublažavanja, da podijele svoje priče putem upitnika Pristupni turistički prvaci.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno