Utorak, 26 rujna, 2023

„4 rijeke karlovačke“ – planinarska obilaznica spremna za turiste i ljubitelje prirode

Planinarska obilaznica „4 rijeke karlovačke“ spremno čeka planinare i ljubitelje prirode

KARLOVAC – Članovi Hrvatskog planinarskog društva „Martinščak“ ovih dana dovršavaju postavljanje planinarskih oznaka uz planinarsku obilaznicu „4 rijeke karlovačke“. Oznake su napravljene po standardu Hrvatskog planinarskog saveza. Uz financijsku podršku TZ grada Karlovca članovi HPD-a Martinščak realizirali su ovaj projekt koji će biti na korist svim zaljubljenicima prirode i planinarima.

Obilaznicu „4 rijeke karlovačke„ osmislili su članovi HPD-a Martinščak, a izvrsna je prilika za tjelesnu aktivnost korisnu zdravlju kao i za upoznavanje okolice Karlovca.  Ova staza na svome putu susreće sve četiri rijeke – Kupu, Dobru, Mrežnicu i Koranu te na taj način najbolje predstavlja prepoznatljivi identitet grada Karlovca.

Kulturno-povijesna i tradicijska baština

Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na Kupi, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice a  završava na Korani odnosno Vukmanićkom Cerovcu. Putnik namjernik se susreće s prostorom visoko vrijedne, kulturno-povijesne i tradicijske baštine gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća, tipičnih za naš kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je „zeleni prsten“ Karlovca, kojim dominiraju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina. Obilaznica je duga oko  30 km a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Ima osam kontrolnih točaka, a može se prelaziti i djelomično, ovisno o  kondiciji i interesu. Stazu možete prijeći i biciklom – pogotovo za suhog vremena – gurajući ga uza se mjestimično i po potrebi kroz šume Goisko, Kozjača i Vinica. 

Ivica Čepuran, predsjednik HPD-a Martinščak izjavio je ovim povodom: „Cilj nam je bio označiti stazu po standardu Hrvatskog planinarskog saveza. Zahvaljujući pomoći TZ grada Karlovca to smo i napravili. Sljedeći cilj nam je spojiti centar Karlovca s planinarskom kućom Ivanova hiža. To bi bila staza za oko 2 sata hodanja, a želja nam je potaknuti Karlovčane i posjetitelje da upoznaju i ovaj dio grada.“
„Ova planinarska obilaznica je vrijedan turistički proizvod. Sadržaji i aktivnosti na otvorenom koji se mogu koristiti tijekom cijele godine od izuzetne su nam važnosti, pogotovo sada u vrijeme pandemije. Zahvalni smo članovima HPD-a Martinščak što su nas prepoznali kao partnere u projektu te će TZ grada Karlovca nastaviti s promocijom ove turističke ponude.“ rekla je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.

Više o planinarskog obilaznici možete pogledati na stranici TZ grada Karlovca OVDJE ili na web stranici HPD Martinščak.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno