Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

4 do 12 – prosvjed ugostitelja u Splitu: Ugroženo 60 tisuća radnih mjesta

4 do 12 za ugostitelje

4 do 12 naziv je akcije ugostitelja Hrvatske. Spas od nelikvidnosti, trajno snižavanje PDV-a,suspenzija naplate PDV-a do ožujka, oslobođenje kreditnih linija…neki su od Zahtjeva kojima ugostitelji Splitsko dalmatinske županije traže spas od Vlade RH.

Spomenula je i da su neke zemlje već spuštenu stopu poreza prepolovile u razdoblju od 1.6 do 31.10. Kako je simptomatično izjavila glasnogovornica Udruženja ugostitelja SD Županije pri HGK Split Jelena Tabak. ”HBOR ne uključuje sve ugostitelje u svoje kredite. Odredili su pomoć samo za one koji ostvaruju prihod od preko 3 milijuna kuna. Mnogi od nas i naših objekata to nisu u stanju.”Komercijalne banke digle su ručnu. Nigdje smo”, izjavila je.

Za kraj izlaganja zahvalila se u ime Udruženja Vladi RH za mjere pmoći u ožujku. Kako je naglasila:

”Mjere su spriječile krvarenje, no sada nam prijeti sepsa. Neophodna nam je nova terapija.”

Akcija će se nastaviti ako se uvjeti ne ispune na nacionalnoj razini, preko ostalih županija.

Na pitanje koliko je trenutno radnih mjesta u ugostiteljstvu ugroženo dobili smo odgovor da za sada imaju podatak na razini cijele Hrvatske i to porazni – preko 60 000 mjesta.

4 do 12: Najgora varijanta su otkazi… na Rivi 30 000 eura godišnji najam

Gdin. Stipe Jeličić potpredsjednik Udruženja, vlasnik 3 ugostiteljska objekta i s oko 100 godišnje zaposlenih ljudi kaže da je stanje kritično. Njegova 2 lokala su pred kolapsom. ”Ne želimo doći do najgore varijante a to su otkazi djelatnika, niti realizaciju već sad spominjanih otkaza najmodavaca u slučaju da se situacija ne promjeni..”, rekao je.

Krizni management vjeruje Vladi jer je jedina vodila dijalog do sada.

Ovaj prosvjed je poziv na daljnji razgovor i ukazivanje problema u struci. Kad imate lošu zimu pa onda sezonu s padom od 60%, jedino što vam padne na pamet jest da zatvorite. Stoga se nadamo da nas odgovorni čuju i vide. Mi ne plačemo ni ne moljakamo. Molimo za kredite – založit ćemo imovinu, potpisati bjanko zadužnice.. ne tražimo da nam se pokloni”, zaključio je izlaganje Jeličić.

Ivan Đelalija, Predsjednik Udruženja ugostitelja grada Splita potvrdio je riječi svojih prethodnika. Omogućite nam kreditne linije, izađite nam ususret opet. Želimo raditi, ne želimo staviti ključ u bravu.

Mjere pomoći u Splitu: nismo potpuno zadovoljni

Gradski prostori su u mjerama pokriveni, no za gradske i javne površine vezano za štekate nema ničega.

Na pitanje novinara hoće li morati dizati cijene, Đelalija se samo osmjehnuo: ”Jedino ih još možemo spustiti da imamo ikakav promet. Sve je stalo,”završio je s time press konferenciju Đelalija.

Ugostitelji Dalmacije traže apriori stopu PDV-a 10% i pitaju se za kraj: ”Dolazi li korona iza ponoći?,” osvrćući se na nedavnu odluku Stožera o produljenju mjere za barove, klubove i restorane o radnom vremenu maksimalno do ponoć.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno