Srijeda, 4 listopada, 2023

202 milijuna eura za očuvanje tvrtki u sportskom i turističkom sektoru

Europska komisija odobrila je 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) hrvatske državne potpore za potporu tvrtkama svih veličina koje djeluju u sportskom i turističkom sektoru (i onima izravno povezanim, poput smještaja, restorana) na koje je negativno utjecalo izbijanje epidemije koronavirusa.

Shema je odobrena u skladu s Privremenim okvirom državnih potpora. Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, odgovorna za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: „Tvrtke aktivne u turističkom i sportskom sektoru posebno su pogođene izbijanjem koronavirusa. Hrvatska shema olakšat će tim tvrtkama pristup likvidnosti u ovim teškim vremenima i pomoći će osigurati kontinuitet njihove ekonomske aktivnosti. Nastavljamo raditi u uskoj suradnji s državama članicama kako bismo pronašli učinkovita rješenja za ublažavanje gospodarskog učinka izbijanja koronavirusa, u skladu s pravilima EU-a ”.

Glavna svrha mjere je pomoći tvrtkama koje ispunjavaju uvjete u pristupu likvidnosti i očuvanju kontinuiteta njihove gospodarske aktivnosti. Potpora će se dodijeliti u obliku jamstava za novi obrtni kapital i investicijske zajmove i subvencionirane kamatne stope za nove zajmove.

Komisija je utvrdila da je hrvatska shema u skladu s uvjetima utvrđenim u Privremenom okviru. Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće premašiti 800 000 EUR po poduzeću. Što se tiče potpore u obliku jamstava za novi obrtni kapital i investicijske zajmove, ona ili ne prelazi 800 000 EUR po poduzeću, ili se odnosi na nove zajmove s maksimalnim dospijećem od šest godina. Također, pokriće jamstva ograničeno je na 90% glavnice zajma ili na 35% u slučaju jamstava prvog gubitkate kako se naovdi u priopćenju, sadrži odgovarajuće zaštitne mjere kako bi se osiguralo da financijski posrednici potporu učinkovito usmjeravaju do korisnika kojima je potrebna.

Potpora će se dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021. i to samo tvrtkama za koje se do 31. prosinca 2019. godine nije smatralo da su u poteškoćama, s izuzetkom mikro i malih tvrtki koje ispunjavaju uvjete čak i ako su 31. prosinca 2019. već u poteškoćama.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno