Subota, 10 lipnja, 2023

15 milijuna kuna vrijedan projekt za hrvatsko vinogradarstvo

Pušipel, tradicionalna sorta grožđa, desetljetnim je ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i nagrađivano vino okićeno i Decanterima, a sad dobiva i svoj centar u obnovljenim prostorima Doma kulture u Štrigovi.

Dograđen postojeći Dom kulture

Zahvaljujući projektu vrijednom 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen postojeći Dom kulture površine 1172 četvorna metra, čime je dobiven i kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te organizaciju kulturnih i društvenih događanja, a ugrađeno je i dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti.

– Slijedi opremanje dvorane s 231 sjedaćim mjestom, prostorija za rad udruga, Turističko-informativnog centra, prostorija za druženje i boravak, čajne kuhinje, spremišta i sanitarnih čvorova – najavili su u Međimurskoj županiji. Interpretacijski koncept postavljen je kao dio šire interpretacije prirodne i kulturne baštine Međimurske županije pod nazivom Ekomuzej “Međimurje malo”, strateški proizvod planiran masterplanom turizma.

Mitovi i legende

Obnovljene prostore Društvenog doma u Štrigovi nedavno su obišli župan Matija Posavec i voditelj Turističko-informativnog centra Štrigova Josip Mikec. Kako je istaknuto, postav Centra omogućit će posjetiteljima da potpuno dožive sve čari Međimurske vinske ceste bez obzira na vanjske objektivne ili subjektivne ograničavajuće faktore, i to kroz šest cjelina.

Obuhvaćen je povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju Međimurja, folklorni običaji, mitovi i legende te drugi socijalni i društveni fenomeni koji se vezuju uz vino, vinske sorte zastupljene na području Gornjeg Međimurja, tehnologija proizvodnje, specifičnosti radova u vinogradu i podrumu…

Obrađeno je i područje o karakteristikama vinarskih alata i uređaja kroz povijest, terroir sa svim svojim sastavnicama, vinari na Međimurskoj vinskoj cesti kroz osobne životne priče svakog vinara, te degustacija kao vrhunca priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinom posebnom brendu, vinu pušipelu, zaštićenoj robnoj marki, uz vodstvo sommeliera i lokalnih vinara. Međimurska županija je u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu još 2011. godine pokrenula projekt klonske selekcije te sve cjenjenije sorte.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno