Subota, 23 rujna, 2023

10.rujna Udruga ugostitelja Sjevernog Jadrana organizira akciju upozorenja

Udruga ugostitelja Istre i Kvarnera zahvaljuje državi na potporama donesenim tijekom travnja i svibnja, pomoću kojih su se očuvala radna mjesta u turističkom i ugostiteljskom  sektoru.

No dolaskom zime i jeseni, obustavili Država pomoć ugostiteljima, Udruga smatra da će doći do velike gospodarske krize. Najviše ovom krizom pogođen je sektor putničkog prijevoza, ugostitelji i event industrija. U turističkoj sezoni ponudili su najviše od sebe ali dolaskom hladniji dana postali su svjesni da nisu spašeni od propasti, nego da je njihov konačni pad samo odgođen za studeni.

Ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju 5 do 12, kojom žele pokazati da je sada zaista zadnji tren za spas ugostitelja.

Od Vlade i resornog ministarstva traže smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića na 13 posto, potpore kroz kredite za likvidnost HAMAG-a te potpore kroz kredite za investicije HBOR-a, sve u cilju preživljavanja do iduće turističke sezone. Uz navedeno traže da se od ožujka smanji porez na hranu, te odgodu plaćanja poreza do 1. ožujka.

Najveći problem je likvidnost u ugostiteljstvu, budući da poslovne banke ni u kojem slučaju ne žele angažman u ugostiteljstvu. 

Zbog svega navedenog Udruga poziva sve ugostitelje na nacionalnoj razini da dana 10.rujna organiziraju mirni prosvjed, prilikom kojeg će obustaviti posluživanje gostiju na sat vremena.

Osim ugostitelja apel vladi svakodnevno šalju i iz Udruge hrvatskih putničkih agencija, budući da im je prihod u turističkoj sezoni 2020. pao za 80 posto. Situacija je više nego loša, pa je čak i putnička agencija Atlas poslala svoje djelatnike na zavod za zapošljavanje.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije navode da će već u rujnu doći do velikog broja otkaza u sektoru turizma, te da nitko neće biti pošteđen pa ni djelatnici koji imaju ugovor na neodređeno. Smatraju da Vlada mora donijeti novi dugoročniji paket mjera,koje će trajati najkraće  do  povratka turizma u obliku kakvom smo ga poznavali 2019.godine.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno